Sam Altman’ın 7 trilyon dolarlık yapay zekâ rüyası

OpenAI iki yıl önce ChatGPT ile gündeme gelirken, geçen hafta da metinden video üreten Sora ile deyim yerindeyse dünyayı sarstı. OpenAI’ın patronu Sam Altman şimdi de 7 trilyon dolarlık yeni bir projenin peşinde.

Sam Altman, OpenAI CEO'su. (Fotoğraf: Patrick T. Fallon / AFP)

Birkaç yıl öncesine kadar Sam Altman’ın adını teknoloji çevreleri dışında hiç kimse duymamıştı. Ancak daha sonra şirketi OpenAI, ChatGPT’yi başlattı ve adı birdenbire her yerdeydi. Dünyanın tüm gazete ve televizyonlarında haber oldu, gazetecilere röportajlar verdi. Dünya şaşkın bir şekilde ChatGPT’nin yapabileceklerini izlerken, bir anda dijital dünyanın en tepesine oturdu. ChatGPT, kullanıcının sorduğu her soruya cevap verebiliyor, hatta bilgisayar programları bille yazabiliyordu. Tek gereken, kullanıcının ne istediğini dikkatli bir şekilde ve adım adım komutlarla anlatmasıydı.

KOVULDU, GERİ GELDİ

Daha sonra OpenAI yönetim kurulu, iddialara göre onlara karşı tamamen dürüst olmadığı gerekçesiyle onu aniden kovdu. OpenAI’ye 13 milyar dolar yatırım yapan Microsoft’un CEO’su Satya Nadella bunu duyduğunda çok sinirlendi. Ve çok geçmeden Altman OpenAI’ın direksiyonuna yeniden getirildi. Tüm teknoloji dünyası birkaç hafta içinde olup biten bu dramayayı şaşkınlıkla izlerken, Altman ve şirketi geçen hafta da Sora ile bir kez daha manşetleri salladı. OpenAI, birkaç cümlelik metinden gerçek görüntüler oluşturması şaşkınlık ve korku ile karşılandı.

NEDEN BAE’YE SUNDU?

Altman’ın bundan sonraki yeni projesinin ne olacağı konusunda tahminler yapılıyor. Akıl almaz gerçeklikte bilgi ve görüntü sağlayan bu yapıya askeri ve istihbarat dünyasının ilgisiz kalması beklenmiyor. Derken, Altman’ın çip ve yapay zeka işini geliştirmek için için Birleşik Arap Emirlikleri’ne 7 trilyon dolarlık bir teklifte bulunduğu ortaya çıktı. Altman’ın istediği rakam, ABD gayrisafi milli hasılasının üçte biri bir rakama tekabül ediyor veya ABD’nin 2022 bütçesi olan 6,3 trilyon dolarlık federal bütçesine oldukça yakın.

OpenAI CEO’su Sam Altman (FOTOĞRAF: JOEL SAGET / AFP)

TÜM ŞİRKETLERİ SATIN ALACAK BİR BÜTÇE

Peki Altman, 7 trilyon dolarlık bütçe ile ne öngörüyor? Yatırımcıya bu kadar büyük karşılığında ne kazandıracak? Teknoloji dünyasında iddialar çok. En başta geleni, şu anda çip dünyasının önce gelen tüm şirketleri olan ‘Nvidia, TSMC, Broadcom, ASML, Samsung, AMD, Intel, Qualcomm ve diğer tüm üreticileri, tasarımcıları, fikri mülkiyet sahiplerini ve önemli ekipman satıcılarını satınalmak. Daha sonra da makine öğrenimi sistemlerinin gerektirdiği yeni GPU’ları yani grafik işleme birimlerini üretmek. Bu adım yeni fabrikalar üretmek anlamına geliyor. Her bir fabrikanın yaklaşık 20 milyar dolara mal olduğu düşünülürse, Altman, bu fabrikalardan onlarca inşa etmeyi planlıyor. Bir fabrikanın üretime başlaması yaklaşık 4 yıl sürüyor ve yüzlerve mühendisin çalışması gerekiyor. Bir de işin hammadde tarafı var. Bu fabrikaların ihtiyacı olan madenlerin üretilmesi ve hatta bu madenlerin de satın alınması bile düşünülüyor. Ayrıca bu fabrikalar aşırı derecede su tüketen canavarlar. Bu fabrikaların, her geçen gün dinyada yetersiz hale gelen içme suyunu tüketecek.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve OpenAI CEO’su Sam Altman (Fotoğraf: Ludovic MARIN / POOL / AFP)

BU KADAR YATIRIMIN GETİRİSİ NE?

Peki bu kadar çılgın yatırımın sonu ne olacak? Altman, ve onun gibi başka teknoloji çılgınları dünyanın son derece berbat bir durumda olduğuna ve bunu düzeltmenin tek yolunun teknolojiden geçtiğine inanıyor. Yapay zekâ konusunda çok heyecanlılar çünkü sonunda ekonomik büyüme, sağlık hizmetleri, üretkenlik, eğitim, hatta iklim krizi gibi her şeyi düzeltebilecek bir teknolojinin ortaya çıktığını düşünüyorlar. Birleşik Arap Emirlikleri henüz Altman’ın 7 trilyon dolarlık önerisine bir cevap vermedi ancak tümüne olmasa bile, orta vadede bir kısmına yatırım yapması muhtemel görülüyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com