Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un hükümeti, Nestlé’nin dünya çapında ünlü Perrier markası da dahil olmak üzere maden suyuna yönelik yasa dışı işlemlerini örtbas etti. Bu bilgi, Fransız Senatosu tarafından hazırlanan bir soruşturma komisyonu raporunda yer aldı.
Raporda, Nestlé’nin bakteriyel veya kimyasal kirlenmeyi önlemek için yıllar boyunca “doğal maden suyu” veya “kaynak suyu” etiketli sular üzerinde çeşitli işlemler uyguladığı belirtildi. Bu işlemler Contrex, Vittel ve Hépar gibi markaları da kapsıyor.
Bu tür işlemler, Fransa ve Avrupa’daki düzenlemeler kapsamında yasak.
Komisyon raporu, Fransız hükümetinin “yasa dışı uygulamaları” gizlediği sonucuna vardı.
“Nestlé Waters’ın şeffaf olmayışı kadar, Fransız hükümetinin şeffaf olmayışı da vurgulanmalıdır” denildi.
Fransız medyası, yasaklı işlemleri geçen yıl kamuoyuna duyurmuştu.
Rapora göre, konuya dair ilk hükümet toplantısı 2021 Ekim ayında yapılmış ve sonrasında yetkililer, Nestlé’nin yasaklı işlemlerin yerine mikrofiltrasyon kullanılmasını öngören planını kabul etmişti.
Nestlé ve Fransız hükümeti, konuya ilişkin yorum yapmadı.
Geçen yıl Nestlé, maden sularında bu işlemleri uyguladığını itiraf etmiş ve yargı sürecinden kaçınmak için 2 milyon euro ceza ödemeyi kabul etmişti.
Soruşturma komisyonu, aralarında Nestlé CEO’su ve üst düzey yöneticilerinin de bulunduğu 120’den fazla kişiyi dinledi.
Açıklamada, “Cumhurbaşkanlığı makamının, en azından 2022 yılından bu yana Nestlé’nin yıllardır hile yaptığını bildiği sonucuna varmıştır,” ifadelerine yer verildi.
Şubat ayında söz konusu skandal Macron’a sorulduğunda, “Bu konulardan haberim yoktu. Kimseyle herhangi bir gizli anlaşma yok,” demişti.
Komisyonun raportörü Alexandre Ouizille, Fransa’nın dolandırıcılıkla mücadele kurumunun verilerine göre bu işlemlerin toplam değerinin 3 milyar euroyu aştığını söyledi.
Doğal maden suları, musluk suyundan 100 ila 400 kat daha pahalıya satılıyor. Ouizille, tüketicilerin “yanıltıldığını” vurguladı.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Komisyonun ziyaret ettiği Güney Fransa’daki bir Nestlé tesisinde, “yasadışı işlemlerin kayar panellerin arkasında gerçekleştirildiği” belirtildi.
Rapora göre Nestlé, kaynak sularının E. coli gibi ciddi hastalık ve ölümlere yol açabilen bakterilerle kirlenmesi nedeniyle, hükümetin bazı işlemleri ya da mikrofiltrasyonu onaylamaması durumunda fabrikaların kapanacağı ve iş kaybı yaşanacağı yönünde uyarılarda bulundu.
Komisyon başkanı Laurent Burgoa ise, Nestlé tarafından satılan suları içen kişilerde şimdiye dek sağlık açısından zarara dair herhangi bir kanıt bulunmadığını belirtti.