Polis, casusu deşifre olmasın diye onlarca cinayete göz yummuş

Britanya güvenlik güçlerinin casusların deşifre olmasını engellemek için cinayetlerin gerçekleşmesine izin verdiği ortaya çıktı.

Fotoğraf: Paul Faith / AFP

Birleşik Krallık güvenlik güçlerinin, Kuzey İrlanda’da iç karışıklıkların yoğun olduğu dönemde IRA’nın içine soktuğu bir casusun deşifre olmaması için onlarca vatandaşlarının ölümüne göz yumduğu ortaya çıktı.

Konuyla ilişkin 2016’da başlatılan Kenova Operasyonu isimli bağımsız soruşturmada, “Stakeknife” kod adı verilen bir casusun IRA adına katıldığı insan kaçırma, işkence ve cinayet eylemleri incelendi.

2023’e kadar soruşturmayı yürüten ekibe başkanlık eden fakat sonrasında Kuzey İrlanda Polis Şefliği’ne atanan Jon Boutcher, yargı sürecinin yavaş ilerlemesinden dolayı soruşturmanın sadece ön raporunu yayımlayabildiğini söyledi.

101 CİNAYET İŞLENDİ

Independent Türkçe’nin aktardığına göre Boutcher, Britanya iç istihbarat servisi MI5’ı soruşturmayı baltalamaya çalışmakla ve “erteleme stratejisi izlemekle” suçladı.

Soruşturma kapsamında, IRA’nın devletle işbirliği yaptığından şüphelenilen kişileri sorgulamakla görevli iç güvenlik biriminin işlediği toplam 101 cinayet incelendi.

Guardian’ın soruşturmaya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre, birimin önde gelen figürlerinden biri olan Stakeknife’ın en az 14 cinayetle ve 15 insan kaçırma eylemiyle doğrudan ilişkili olduğu tespit edildi.

POLİS GÖZ YUMDU

Muhbirleri ve casusları yönetme konusunda kural dışı bir kültürün oluşturulduğunu belirten Boutcher, Britanya güvenlik güçlerinin casusların deşifre olmasını engellemek için cinayetlerin gerçekleşmesine izin verdiğini söyledi.

Soruşturma kapsamında incelenen cinayet kurbanlarından 12’sinin avukatlığını üstlenen Kevin Winters ise, yetkililerin kendi çıkarları için teröristlerle işbirliği yaparak Britanya vatandaşlarına komplo kurduğunu ifade etti.

‘DEVLET SUÇ ORTAĞI’

Winters, “Hem devletin hem de IRA’nın bazı vatandaşların ölümü konusunda suç ortağı konumunda olduğu korkunç bir sonuçla karşı karşıyayız” dedi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com