Pezeşkiyan, ‘Haniye suikastına cevap verecek misiniz?’ sorusunu yanıtladı

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, BM Genel Kurul toplantısına katılmak için gittiği New York'ta ABD'li gazetecilerin sorularını yanıtladı.

  • ü
  • 24 Eylül 2024
  • ü
  • Dünya

İran Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan. (Fotoğraf: ZUMA Press Wire - Depo Photos)

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul toplantısına katılmak üzere gittiği New York’ta ABD’li medya kuruluşlarının üst düzey temsilcilerinin sorularını yanıtladı. Pezeşkiyan’ın Hamas lideri İsmail Haniye’nin öldürülmesinin karşılıksız kalmayacağını ancak bölgedeki istikrarsızlığın da sebebi olmak istemediklerini söylemesi dikkat çekti.

‘İSTİKRARSIZLIK VE GÜVENSİZLİĞİN NEDENİ OLMAYACAĞIZ’

İsrail’in Hamas lideri İsmail Haniyeye yönelik gerçekleştirdiği suikasta İran’dan bir misilleme gelip gelmeyeceği ilk günden bu yana merak konusu olmaya devam ediyor. Konuya ilişkin ABD’li bir gazeteci, İran’ın İsrail’e yanıt vereceğini açıklamasına rağmen bu konuda henüz herhangi bir adımın atılmamış olmasının nedenlerini sordu.

Pezeşkiyan soruyu, “Şehit Haniye’ye suikast tüm uluslararası hukuka göre kınanmıştır ve kesinlikle cevapsız kalmayacaktır. İran, ABD ve Batılı ülkelerin Siyonist rejimi desteklediği bir dönemde konsolosluğuna yapılan saldırıya karşılık vermiştir. İran, Siyonist rejimin suçlarına cevap verebileceğini kanıtlamıştır ancak bölgede istikrarsızlık ve güvensizliğin nedeni olmak istemiyoruz” ifadeleriyle yanıtladı.

‘NÜKLEER ANLAŞMAYA GERİ DÖNÜLEBİLİR’

İran’ın ABD ile gerçekleştirmiş olduğu fakat ardından ABD’nin tek tarafları olarak bozduğu nükleer santral anlaşmasına dair de merak söz konusu. ABD’nin anlaşmayı fes etmesinin ardından İran’a yönelik artan yaptırımlarına boyun eğmeyeceklerine dikkat çeken Pezeşkiyan,”ABD ve Avrupa ülkelerinin anlaşmadaki yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde nükleer anlaşmadaki taahhütlerimize dönmeye tamamen hazırız.” dedi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com