New York Belediye Başkanı, Türk yetkiliden rüşvet almakla suçlanıyor

New York Belediye Başkanı Eric Adams, seçim kampanyasına yasadışı bağışlar almak için Türk bir yetkiliyle iş birliği yapmakla suçlanıyor. Sözkonusu Türk yetkilinin, Manhattan'da Türk Konsolosluğu'nun da bulunduğu Türkevi'nin inşasıyla ilgili olarak Adams'tan rüşvet karşılığı yardım istediği belirtiliyor.

  • ü
  • 26 Eylül 2024
  • ü
  • Dünya

New York Belediye Başkanı Eric Adams (FOTOĞRAF: TIMOTHY A. CLARY / AFP)

New York Belediye Başkanı Eric Adams açıklanan federal iddianameye göre, rüşvet almak ve yabancı uyruklu bir kişiden yasadışı olarak kampanya katkısı istemekle suçlanıyor. Adams, para transferi dolandırıcılığı yapmak için komplo kurmak dahil toplam beş suçlamayla karşı karşıya.

İddianamede Adams’ın bir Türk yetkiliden ücretsiz ve yüksek indirimli lüks seyahat avantajları dahil rüşvet ‘talep ettiği’ kaydedildi. Sözkonusu Türk yetkilinin Manhattan’da Türk Konsolosluğu’nun da bulunduğu Türkevi’nin inşasıyla ilgili olarak Adams’tan yardım istediği belirtiliyor.

İddianameye göre Adams, kendisi ve arkadaşları için Türkiye’nin ulusal havayolu şirketi Türk Hava Yolları’ndan on binlerce dolarlık ücretsiz uçuş ve lüks otel süitlerinde konaklamanın yanısıra bir araba ve şoför, tekne turu, deniz kenarındaki bir otelde Türk hamamı ve lüks restoranlarda yemek gibi diğer olanakları kabul etti.

İddianamede Adams’ın, küçük miktarlı bağışlar için cömert bir eşleşme sağlayan şehrin eşleştirme fonu programını kendi çıkarına kullanarak yasadışı katkılardan “kazancını arttırdığı” iddia ediliyor. İddianameye göre, Adams’ın kampanyası, yanlış belgelendirmeler sonucunda 10 bin dolardan fazla eşleştirme fonu aldı.

TÜRKEVİ’NİN İNŞASINI RÜŞVETLE Mİ HIZLANDIRDI?

New York Belediye Başkanı Türkiye’de de sık sık gündem olan bir isim. Adams’ın kampanya sürecinde Türkiye bağlantılı bağışçıların desteğini aldığı iddiası bir dönem ortalığı sarsmıştı. Türkiye’yi birçok kez ziyaret eden Adams Türk-Amerikan topluluğuyla yakın ilişkiler kurmuştu.

FBI’ın Adams’ın elektronik cihazlarına elkoymasına neden olan şeylerden biri de New York’taki Türkevi’nin inşasını rüşvet alarak hızlandırdığının düşünülmesiydi. Bu bağlamda KSK Counstruction adlı Türkiye bağlantılı bir şirket ve iştirakleri de inceleme altında.

Bazı somut verilere göre ise, Türk Hava Yolları, New York Belediye Başkanı’na 1000 dolarlık bileti 50 dolara verdiği ortaya çıktı. Danışmanı bu indirimi kabul etmeyince, bileti ekonomiden business class’a upgrade edildiği anlaşıldı.

ABD’de görev yapan Türk diplomatların da yolsuzluk ve rüşvet ağına ortak olduğu belirtildi. Türk konsolosun, New York Belediye Başkanı ve eşinin Türkiye’de lüks otellerde ücretsiz konaklama, üst düzey restoranlarda ücretsiz yemek ve lüks eğlenceler gibi başka imkanlardan faydalanmasını sağladığı ortaya çıktı.

İSTİFA ETMEYECEĞİNİ SÖYLEDİ

Adams konuyla ilgili konuştuğu bir video yayınladı. Bu videoda kendisine yöneltilen suçlamalarla mücadele edeceğine ve istifa etmeyeceğine söz vererek New Yorklulardan “dualarını” istedi. Adams “Gücümün ve ruhumun her bir zerresiyle bu adaletsizliklerle mücadele edeceğim” diyerek masum olduğunu savundu.

İstifa etmesi için yapılan çağrılara ise “Şimdi suçlandığım için birçok kişi istifa etmemi isteyecektir çünkü bu davaya karşı savaşırken şehri yöneteceğimi düşünüyorlar. New Yorkluların suçlamalarla savaşırken işimi yapamayacağımdan endişe duymalarını anlasam da zaten aylardır bu yalanlara karşı mücadele veriyorum” dedi.

SUÇLANAN İLK BAŞKAN

64 yaşındaki Adams yaklaşık üç yıl önce kamu güvenliğini sağlama vaadinde bulunmuş, eski bir emniyet müdürü olması nedeniyle yarattığı güvenle ABD’nin en kalabalık şehrini yönetmek üzere seçildi. Kentin ikinci siyahi belediye başkanı olan Adams suçlanan ilk başkanı olarak da tarihe geçti.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com