Alman Makinistler Sendikası'nın , Alman Demiryolları ile yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanması nedeniyle Almanya'da hayat üç gün boyunca durdu.
Köln Ana Tren İstasyonu’na (Hauptbahnhof) yolu düşenler Gurbetçi Şaban filmindeki Kemal Sunal’dan daha çaresizdi bugün. Normal zamanlarda günde 300 binden fazla insanın gelip geçtiği tarihi mekâna ulaşabilenler ne sıra dışı sakinliğin sebebini soracak birilerini bulabildi ne de gelmeyen trenlerin akıbetini… Çoğu turist ya da göçmen sadece etrafına bakındı, dil bilenler girişteki enformasyon bürosuna sormayı akıl edebildi.
Ünlü Köln Katedralinin karşısında yer alan, insanın bir yere gitmek ya da gelmek için uğradığı istasyonun sessizliğinin nedeni, Alman Makinistler Sendikası’nın (GDL), Alman Demiryolları (Deutsche Bahn) ile yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanması ve tüm ülke genelinde 3 ay içinde üçüncü kez greve gitmesiydi.
Peki, Köln’de durum böyleydi de Almanya’nın başka yerlerinde farklı mıydı? Başkent Berlin’den en küçük köye kadar hiçbir raylı taşıt -istisnalar hariç- hareket etmedi. Özellikle Almanya’da nüfusun en yoğun olduğu Kuzey Ren Vestfalya eyaletini doğudan batıya, Paderborn’dan Achen’a demir ağlarla bağlayan ana aksta trenler çalışmadı.
Noel’i vatandaşlarına zehir etmemek için kısa bir mola veren makinistler, Çarşamba gününden itibaren ücretler ve çalışma saatleri konusunda ülke çapında grevlere devam etme kararı almışlardı çünkü.
Bu, makinistlerin 3 aydan kısa süre içindeki 3. greviydi. 12 Ocak saat 18.00’de sona ermesi beklenirken, Alman Demiryolları, şehir içi, şehirler arası ve uzun mesafeli yük ve yolcu treni seferlerini etkileyeceğinden dolayı yolcuları sefer iptalleri ve gecikmelere hazırlıklı olmaları konusunda uyarı açıklaması yaptı. Şirket, müşterilerinden zorunlu olmayan tüm seyahatlerin iptal edilmesini ya da ertelenmesini istedi.
Grev, Alman Demiryollarını sadece acil durum tarifelerini çalıştırmaya zorlarken, şirket, bölgesel seferlerin de büyük ölçüde azaltıldığını açıkladı.
Sendika, makinistlerin maaşlarına aylık 555 euro zam ve enflasyonla mücadele için bir defaya mahsus 3 bin euroya kadar ödeme talep ediyor.
GDL, aynı zamanda ücretlerde herhangi bir kesinti olmaksızın çalışma saatlerinin haftada 38 saatten 35’e düşürülmesini istiyor.
Alman Demiryolları ise çalışma saatleri konusunda esneklik teklif ederek, iş gücü sıkıntısı nedeniyle sendikanın çalışma saatlerinin düşürülmesi talebini reddetti.
Alman Demiryollarının makinistleri 7 Aralık’ta toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından ülke genelinde 24 saatlik uyarı grevine gitmişti.
GDL’ye bağlı makinistler, 15-16 Kasım’da da 20 saatlik grev yapmıştı.
Alman demiryolu şirketi Deutsche Bahn AG resmi sayfasından 10 Ocak ve sonrası için uyarılar yayınlamaya devam ediyor. DB açıklamasında şöyle denildi: “GDL grevi açıklandı: 10 Ocak’tan itibaren DB uzun mesafe, bölgesel ve S-Bahn trafiği sabah 2’den 12.01’e kadar ülke çapında büyük ölçüde etkilenecek.
GDL, 10 Ocak 2024 Çarşamba günü saat 02.00’den 12 Ocak 2024 Cuma gününe kadar olan dönem için grev tedbirlerini duyurdu. Bu durum, bu dönemde Deutsche Bahn’ın uzun mesafe, bölgesel ve S-Bahn trafiğinde büyük kesintilere neden olacak Lütfen GDL grevi sırasında gereksiz seyahatlerden kaçının ve seyahatinizi başka bir zamana erteleyin.”