Maduro seçimi çalarak kazandı, bundan sonra Venezuela’yı ne bekliyor?

Latin Amerika uzmanı İmdat Öner, Venezuela'da Maduro'nun seçimi kazandığı açıklamasının uluslarası toplum tarafından kabul edilmediğini, ülkeye yaptırımların devam edeceğini belirtti. Öner, seçim sonucunu kabul etmeyen halkın sokağa ineceği ve yurtdışına göçün hızlanacağını kaydetti.

  • ü
  • 29 Temmuz 2024
  • ü
  • Dünya

Maduro'nun seçimi kazandığı açıklandı.

Venezuela’da dün yapılan seçimi Madoru’nun yüzde 51 oyla kazandığı açıklandı. Muhalefet ise seçim sonucunda oylarının yüzde 70 olduğunu duyurdu. Bir çok ülke Maduro’nun seçim kazandığı açıklamasını gerçekçi bulmadı.

Güney Amerika konusunda uzman olan eski diplomat İmdat Öner, seçim sonuçlarıyla ilgili sosyal medya üzerinden su analizi yayınladı.

Öner’in analizi şöyle:  “Evet Venezuela’da seçimler gerçekleşti ve Seçim Kurulu, %51 oyla Maduro’nun galibiyetini açıkladı. Sonuçlar, gece yarısına kadar duyurulmadı. Sebep olarak da “teröristler” tarafından gerçekleştirilen siber saldılar gösterildi.

Muhalefet bu sonuçları kabul etmedi. Ellerindeki sandık tutanaklarına göre, Edmundo González, %70 oy olarak başkan seçiliyor. Muhalefet, iktidarın kendilerinin sandık tutanaklarına ulaşımını engellediğini, ellerinde yalnızca sandıkların %40’ı olduğunu iddia etti.

ULUSLARARASI TOPLUM SONUÇLARI TANIMADI

Uluslararası toplumdan da cevap gecikmedi. Panama, Guatemala, Şili, Arjantin, Kosta Rika sonucun şaibeli olduğunu ve tanımayacaklarını açıkladılar. Brezilya ve Italya ise sonuçları görüp, halkın gerçek iradesinin ne olduğunu öğrenmek istediğini belirtti. Amerika da sonuçların gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

Öte yandan, solcu yönetimler (Küba, Bolivya, Nikaragua ve Honduras) Maduro’ya tebrik mesajı gönderdi.

YAPTIRIMLAR TEKRAR BAŞLAYACAK

Peki şimdi ne olacak? 2019’da Guaido’nun kendisini başkan ilan edip, Maduro’nun meşruiyetinin tartışıldığı döneme geri döndük. Başta ABD ve AB olmak üzere pek çok ülke bu seçim sonuçlarını tanımayacak. Maduro iktidarına karşı yaptırımlar takrar başlayacak.

Öte yandan, Çin, Rusya, Iran ve Türkiye Maduro’yu tebrik edip, meşru bir iktidar ve başkan olarak Maduro ile iş yapmaya devam edecek.

HALK SOKAĞA İNECEK, GÖÇ HIZLANACAK

Maduro’nun bu çalkantılı süreci nasıl idare edeceğini zaman gösterecek. Halkın, bu şaibeli seçime tepki olarak sokağa inmesi bekleniyor. İktidar da buna karşı askeri sahaya sürebilir. 2017’de olduğu gibi onlarca insanın hayatını kaybettiği bir iç kaos tekrar yaşanabilir. Bu arada umudunu kaybeden halk, yine Kolombiya, Şili ve Amerika’ya göç etmeye devam edecek. Göç sorunu, hem bölge ülkelerinin hem de ABD’nin güvenlik sorunu olmayı sürdürücek.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com