Kırgızistan hükümeti, Gülen cemaati ile bağlantılı olduğunu öne sürdüğü SAPAT eğitim kurumları bünyesindeki Türk okullarının Maarif Vakfı’na devredildiği duyurdu. Kırgızistan’ın en başarılı okulları olarak kabul edilen SAPAT okulları, 1992 yılından bu yana faaliyet gösteriyordu.
Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, 30 Aralık 2024 tarihinde okullara lüzum üzerine el konulduğunu ve artık Maarif Vakfı ile birlikte işletileceği belirtildi.
Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre; Kırgızistan hükümeti resmi internet sitesinde yer alan açıklamada, Kırgızistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Edil Baysalov, Türkiye Maarif Vakfı Kırgızistan Temsilcisi Hüsnü Bircan ve beraberindeki heyetle Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda görüştü.
Baysalov, ülkedeki SAPAT eğitim kurumlarının Maarif Vakfı yönetimine devredilmesi kararını duyurdu. Baysalov, SAPAT eğitim kurumları yönetiminin devredilmesinin ‘öğrencilerin ve ebeveynlerinin çıkarlarını en iyi şekilde karşılayacağından ve onların eğitim koşullarını ve kapsamlı gelişim olanaklarını önemli ölçüde iyileştireceğinden’ emin oldukları savundu.
Kırgızistan’daki eğitim kurumları SEBAT eğitim kurumları, 1992’de faaliyetine başlamıştı. Eğitim kurumların Sebat olan adı, daha sonra SAPAT (kalite) olarak değiştirilmişti.
Bağımsızlığını 1991 yılında kazandıktan sonra Kırgızistan’ın yeni dönem yetkilileri, Türk eğitimcilerin Kırgız-Türk liseleri açma önerilerini ilgiyle kabul etti. “Sapat”, Kırgızistan’da eğitimin dünya standartlarına uygun olarak yürütüldüğü yeni bir okul, lise ve spor salonu türünün ilk işareti olarak kabul edildi. 2 Mayıs 1992 tarihinde Kırgız Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı ile Türk eğitim derneği “Sebat” arasında bir işbirliği anlaşması imzalandı.
Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın 4 Temmuz 1992 tarihli kararnamesiyle Bişkek’te bir erkek lisesi açıldı.
Buna paralel olarak, 1992-1993 öğretim yılında Oş şehrinde ve Issık Göl bölgesinin Ak-Suu köyünde ilk öğrencilerini kabul etmeye başlayan okullar açıldı.
1993-1994 akademik yılında, Bişkek kız lisesi “Aichurek”, Jalal-Abad, Narın ve Kadamzhai şehirlerindeki çocuk liseleri öğrencileriyle buluştu.
1994-1995 akademik yılında Tokmok ve Kızıl-Kiya “Sapat” liseleri faaliyetlerine başladı.
1995 yılında Celal-Abad’da, 1998 yılında Oş’ta, 2002 yılında Talas’ta ve 2004 yılında Issık Göl kıyısındaki Chok-Tal köyünde kadın liseleri açıldı ve 2004 yılında bir çocuk lisesi çalışmalarına başladı.
2014 yılında Tokmok’ta “Umut” adlı bir kız lisesi, 2015 yılında ise Zhaiyl Baatyr adına bir genel eğitim lisesi açıldı.
Bu an, yeni tipte yenilikçi okulların açılması, eğitim ve yetiştirmeye öğrenci merkezli bir yaklaşımın yanı sıra özellikle üstün yetenekli çocukların seçilmesi ve desteklenmesi açısından özellikle önemli bir faaliyet olarak kabul edildi. .
2018 Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov görüşmelerinin ardından basın toplantısını düzenlemişti.
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov ise ortak basın toplantısında, “İkili görüşmelerde de bu konuları görüşmüş bulunuyoruz. Geçenki Nisan görüşmelerinde, Haziran görüşmelerinde de bu konuları konuşmuştuk.” demişti.
Erdoğan’dan sonra söz alan Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Gülen cemaati ile ilgili Erdoğan’ın aksine ‘terör örgütü’ ifadesini kullanmamıştı.
Ceenbekov, “Söyleyeceğimiz sözleri söyledik, cevapları verdik bu konuda. Sebat’tı Sapat yaptık. Komple SAPAT haline gelmiş oluyor.” diyerek şöyle devam etmiş ve şunları söylemişti:
“Bu konuda çok iş gerçekleştirdik. Sebat’ı SAPAT olarak değiştirdik. Bu okullar tamamen devletin denetimindedir. Eğitim Bakanlığımız, SAPAT Eğitim Kurumlarının yönetimine girdi.
Biz ikili görüşmelerde de bunları görüşmüştük. Nisan görüşmelerinde de bu konuları konuşmuştuk. Biz söyleyeceklerimiz söyledik, cevaplarımızı verdik. Uluslararası Sebat Eğitim Kurumları uzun yıllardır özel bir şirket olarak Kırgızistan’da eğitim alanında faaliyet gösteriyor. 1 yıl önce kadar eğitim kurumlarının ismi SAPAT olarak değiştirildi. SAPAT Eğitim Kurumlarının kurucuları ve yönetiminde Kırgızistan Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere geriye kalan kurucularının tamamı Kırgız vatandaşıdır. Ayrıca SAPAT Eğitim Kurumlarının tüm faaliyetleri Kırgızistan Milli Eğitim Bakanlığı tarafından denetlenmekte ve Kırgızistan yasaları çerçevesinde faaliyet göstermektedirler. Bu iş devlet tarafından komple kontrol altına alınmıştır. Bilim ve Eğitim bakanlığı bu işin içindedir ve kontrolü altındadır.”
Kardeş ülkelerimize Kırgız vatandaşlarından hiçbir hareket olmayacaktır. Herhangi bir Kırgız vatandaşı Türkiye’ye karşı bir şey yapmak isterse sorumluluk altında tutulacaktır. Bunu bizzat kendim kontrol edeceğim. Şunu da özellikle belirtmek isterim ki, Kırgızistan’da çalışan her vatandaşımız bizim mevzuatımıza göre çalışmaktadır. Ve mevzuata göre çalışmasını kendimiz kontrol etmekteyiz.
Öte yandan Kırgızistan’daki Türk okullarının Sebat olan genel adı, Kırgız Türkçesinde ‘kalite’ anlamına gelen ‘Sapat’ olarak değiştirilmiş ve eğitime Kırgızistan Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına göre devam ediyordu.
Erdoğan’ın 2018’deki basın toplantısını Kırgızistan medyası video linki olmadan verirken, haberlerde Türk Okulları ile ile ilgili ‘Gülenci’ denmesi dikkati çekti. Erdoğan’ın kullandığı ‘FETÖ’ ifadesi yöneticiler, siyasiler ile ülkedeki gazete ve televizyonlar tarafından kullanılmamıştı.