Kakao ağaçlarını öldüren virüs yayılıyor, çikolata krizi kapıda

Mutlulukla arasında bağ kurulan çikolata artık daha pahalı tüketilecek. Batı Afrika'da yalnızca kakao ağaçlarında görülen bir virüs, üreticileri tehdit ediyor.

  • ü
  • 10 Şubat 2024
  • ü
  • Dünya

Küresel kakao üretiminin büyük bir kısmını karşılayan Gana ve Fildişi Sahili, Batı Afrika’da yalnızca kakao ağaçlarında görülen ve kakao tarlalarını yok eden bir virüse karşı harekete geçti. Ağaçları öldüren virüs üretimi düşürürken bu durumun fiyatlara da yansıması bekleniyor.

ÇİKOLATA FİYATLARI ARTACAK

Dünya piyasalarında kakao fiyatları bir süredir artarken uzmanlar, fiyat artışlarının dört sezondur süren üretimdeki düşüş nedenden kaynaklandığı belirtiliyor. Artan kakao fiyatlarındaki yükselişin çikolatayı da etkileyebileceği öngörülüyor.

Üretimin düşmesine neden olansa Batı Afrika bölgesinde yayılan bir virüs. Kakao ağaçlarını vuran ve tedavisi bulunamayan bu virüsten kurtulmanın tek yolu ise ağaçları keserek yerine yenisini dikmek.

KAKAO ÜRETİMİNİN YÜZDE 60’I BU BÖLGEDEN

Öte yandan kuru ve sıcak hava taşıyan El Nino belası, küresel kakao üretiminin yüzde 60’ını gerçekleştiren Fildişi Sahilleri ve Gana’da verimliliği önemli ölçüde düşürüyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com