Güney Afrika'nın “Gazze'deki Filistin halkına soykırım yaptığı” gerekçesiyle İsrail hakkında açtığı dava Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’nda görülmeye başlandı. Yargılamanın ilk gününde Güney Afrika kanıtlarını sunarken, İsrail yarın sözlü savunma yapacak. Filistin'in Ramallah kentinde ise Güney Afrika Cumhuriyeti'ne teşekkür mitingi yapıldı.
Güney Afrika Cumhuriyeti’nin, “Gazze’de soykırım yaptığı” gerekçesiyle İsrail hakkında açtığı dava Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’nda görülmeye başlandı. İlk gün Güney Afrika’yı temsil eden avukatlar, 84 sayfalık iddianameyi mahkeme salonuna yansıtılan görüntülerle de destekleyerek, İsrail’e yönelik soykırım suçlamasında bulundu. Yarın ise İsrail, hakkındaki suçlamalara ilişkin sözlü savunma yapacak. Filistin’de ise Güney Afrika’ya yönelik teşekkür mitingi vardı…
Hollanda’nın Lahey kentindeki Barış Sarayı’ndaki (Vredespaleis) oturum, Güney Afrika’nın sözlü savunması ile başladı.
Güney Afrika Cumhuriyeti öncelikli olarak, İsrail’in Gazze’deki tüm askeri operasyonlarının derhal askıya alınması için, ihtiyati tedbir kararı verilmesini istiyor. Yüksek Mahkeme öncelikli olarak bu talebi ele alacak.
Cuma günü de İsrail, hakkındaki suçlamalara ilişkin sözlü savunma yapacak.
BBC Türkçe’deki habere göre; İsrail’in talebi üzerine bugün ve yarın yapılacak sözlü oturumlar, birer saat uzatıldı. Duruşmalar, iki gün boyunca 10:00 – 13:00 saatleri arasında görülecek ve Uluslararası Adalet Divanı’nın internet sitesinden canlı olarak izlenebiliyor.
Güney Afrika’yı temsil eden avukatlar, 84 sayfalık iddianameyi, mahkeme salonuna yansıtılan görüntülerle de destekleyerek, İsrail’e yönelik soykırım suçlamasında bulunuyor.
Güney Afrika’nın hazırladığı iddianamede, dünyanın en yoğun nüfuslu bölgelerinden biri olan Gazze’de İsrail ordusu tarafından sürdürülen bombalamalar sonucu, çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 23 binden fazla Filistinlinin öldüğü, en az 1,9 milyondan fazla Gazzelinin de yerinden edildiği belirtiliyor.
İddianamede, Türkiye, Brezilya ve İran’ın da bulunduğu 8 ülkenin, son dönemde İsrail’i soykırımla suçlayan açıklamalarına da işaret edilerek, İsrail’in uluslararası toplum tarafından ifade edilen ciddi endişelerin tamamen farkında olduğu savunuldu.
Güney Afrika, bu iddiasına gerekçe olarak İsrailli yetkililerin yaptığı açıklamaları gösterdi.
İddianamede İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın, “Biz insansı hayvanlarla savaşıyoruz” ve İsrail Miras Bakanı Amichai Eliyahu’nun, “Gazze’ye nükleer saldırının da seçenekler arasında olduğu” yönündeki açıklamalarına yer verildi.
Başbakan Netanyahu’nun, “İsrailoğullarının İncil’deki düşmanı Amalek’ten” bahsettiğine işaret edilen iddianamede, aşırı sağcı İsrailli bakanlar Bezalel Smotrich ve Itamar Ben Gvir, Gazze’den mümkün olduğunca çok sayıda Filistinliyi bölgeyi terk etmeye ikna etme zamanının geldiği bir “göç projesi” çağrısında bulundukları vurgulandı.
İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog ve diğer yetkililerin Gazze’de masum veya olaya karışmamış sivillerin bulunduğunu inkar eden birçok açıklaması bulunduğuna yer verilen iddianamede, bütün bunların İsrail’in soykırım yapmaya kararlı olduğunu kanıtladığı savunuldu.
VİDEO HABER I Batı Şeria’nın Ramallah kentinde bulunan Nelson Mandela Meydanı’nda toplanan Filistinliler, Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail’e karşı açtığı soykırım davası için Güney Afrika’ya teşekkür gösterisi yaptı. pic.twitter.com/5yzE1GMEoX
— serbestiyet (@serbestiyetweb) January 11, 2024
Öte yandan Batı Şeria’nın Ramallah kentinde bulunan Nelson Mandela Meydanı’nda toplanan Filistinliler, Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail’e karşı açtığı soykırım davası için Güney Afrika’ya teşekkür gösterisi yaptı.
Güney Afrika tarafından 29 Aralık’ta açılan davada, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki eylemlerinin “soykırım niteliğinde” olduğu vurgulandı.
Dava dilekçesinde, İsrail’in “Gazze’deki Filistinlileri daha geniş bir ulusal, ırksal ve etnik grubun parçası olarak yok etmeye yönelik özel bir niyete” sahip olduğu savunuldu.
İsrail’in, Birleşmiş Milletler (BM) Soykırım Sözleşmesi’ni ihlal ettiğini belirten Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonlarının derhal askıya alınması için, ihtiyati tedbir kararı çıkarılmasını istedi.
Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail hükümetinin Gazze’deki uygulamalarını kendi ülkesindeki “apartheid (ırk ayrımcılığı) rejimiyle” kıyaslıyor.