İsrail, Gazze’de ‘güvenli’ ilan ettiği bölgeyi vurdu: 71 ölü, 300 yaralı

İsrail, 7 Mayıs'ta Mısır sınırındaki Refah'a başlattıkları operasyonun ardından yerinden edilenlerin Han Yunus'a taşınmasını söylemiş sonra da El Mevasi'yi 'güvenli bölge' ilan etmişti. İsrail ordusu El Mevasi'de Filistinlilerin sığındığı çadırlara bombardıman düzenledi. En az 71 Filistinli öldü, 300 yaralı var.

  • ü
  • 13 Temmuz 2024
  • ü
  • Dünya

Gazze’deki hükümetin medya ofisi, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Han Yunus kentinin batısında yer alan El Mevasi bölgesinde zorla yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı çadırlara saldırı düzenlediğini, saldırıda 100’ü aşkın ölü ve yaralı olduğunu duyurdu.

Daha sonra Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, saldırıda en az 71 kişinin hayatını kaybettiği, 300 kişinin yaralandığı bilgisi verildi.

Reuters‘ın aktardığına göre, İsrail ordusu, konuya ilişkin yaptığı ilk açıklamada, söz konusu rapor ve haberlerin incelendiğini bildirdi.

‘ÇADIR KAMPLARINA BOMBARDIMAN: İSRAİL KATLİAM YAPTI’

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, Nasır Hastanesi’ne 20 ölü, 90 yaralının getirildiğini açıklarken, Gazze’deki hükümetin medya ofisinden yapılan açıklamada, “İsrail işgal (güçleri) Han Yunus’taki yerinden edilmiş kişilerin çadır kamplarına bombardıman düzenleyerek büyük bir katliam yaptı. Bu korkunç katliamda yüzü aşkın kişi öldü ve yaralandı” denildi. Ofisten yapılan açıklamada, ölen ve yaralananlar arasında Sivil Acil Durum Servisi mensuplarının da olduğu bilgisi paylaşıldı.

İSRAİL ORDU RADYOSU: HEDEF, MUHAMMED DEİF’Tİ

İsrail ordu radyosunun iddiasına göre, İsrail saldırısının hedefi Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları’nın lideri Muhammed Deif’ti. Reuters’a konuşan bir güvenlik yetkilisi de söz konusu saldırının hedefinin Muhammed Deif olduğu iddiasını doğruladı.

Associated Press (AP) haber ajansına göre, isminin paylaşılmaması koşuluyla konuşan İsrailli bir yetkili, bugünkü saldırının hedefinin Muhammed Deif olduğunu söyledi. İddiaya göre, saldırının bir diğer hedefi ise üst düzey Hamas mensuplarından Rafa Salama’ydı.

HAMAS: İSRAİL, KATLİAMI MEŞRULAŞTIRMAYA ÇALIŞIYOR

Reuters’a konuşan bir Hamas yetkilisi ise Han Yunus’ta öldürülenlerin siviller olduğunu, saldırının ‘ciddi bir tırmanış’ anlamına geldiğini, bunun aynı zamanda İsrail’in Gazze’de ateşkes anlaşmasına varılmasıyla ilgilenmediğini gösterdiğini söyledi.

Abu Zuhri isimli Hamas mensubu, ajansa yaptığı açıklamada, Deif’in orada olup olmadığını teyit etmeyerek, “İsrail’in iddiaları saçmalık; bu korkunç katliamı meşrulaştırmaya çalışıyorlar. Tüm şehitler sivildir; yaşanan şey, Amerikan desteği ve dünyanın sessizliği ile desteklenen soykırım savaşının ciddi bir tırmanışıdır” ifadelerini kullandı.

‘TÜM AİLEM GİTTİ, KİMSE KALMADI… YAZIKLAR OLSUN’

Saldırının görgü tanıkları, Reuters’a yaptığı açıklamada, saldırının hedefi olan bölgenin öncesinde sakin olduğunu, birden fazla füzenin ateşlendiğini anlattı. İsmini vermeyen bir kadın, “Hepsi gitti, tüm ailem gitti… Kardeşlerim nerede? Hepsi gitti, hepsi… Kimse kalmadı… Çocuklarımız paramparça oldu, paramparça… Yazıklar olsun…” diye konuştu.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

İSRAİL, TAHLİYE EMRİ VERMİŞTİ

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, 1 Temmuz’da Filistinlilerden Han Yunus kentinin doğusundaki bölgeleri ‘güvenlikleri için’ acilen boşaltmaları yönünde açıklama yapmıştı.

Han Yunus’un doğu bölgelerinde yerinden edilen Filistinlilere ses kaydı gönderen İsrail, bölgenin ‘tehlikeli çatışma bölgesi’ olduğu iddiasıyla buranın tahliyesini istemişti.

AA’nın aktardığına göre, bunun üzerine, İsrail’in saldırılarından kaçan Filistinliler, Deyr El Belah’ın güneybatısından Refah’ın batısına uzanan ve yerleşim yeri olmayan El Mevasi bölgesine doğru göç etmek zorunda kaldı. Han Yunus kentindeki Gazze-Avrupa Hastanesi çalışanları da 2 Temmuz’da, İsrail’in hastanenin bulunduğu bölgenin boşaltılması yönündeki uyarısının ardından hasta, yaralı ve cihazların tahliyesine başladı.

Gazze Şeridi’nde faaliyetteki az sayıdaki sağlık merkezinden biri olan bu hastaneden tahliye edilen hasta ve yaralılar kent merkezindeki Nasır Hastanesi’ne nakledildi. Yerleşim için uygun olmayan kumluk Mevasi bölgesine tahliye edilen Filistinliler ise altyapı, kanalizasyon, elektrik hattı ve iletişimden yoksun bu alanda sığınmak zorunda kaldı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com