İsrail askerleri ABD vatandaşı Türk aktivist Ayşenur Eygi’yi başından vurdu

ABD vatandaşı Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi, İsrail askerleri tarafından başından vuruldu. Hastanedeki tüm çabalara rağmen kurtarılamayan Eygi, 2003 yılında Gazze’de öldürülen Rachel Corrie gibi Uluslararası Dayanışma Hareketi’nin bir üyesiydi.

  • ü
  • 06 Eylül 2024
  • ü
  • Dünya

Ayşenur Eygi

İsrail askerlerinin işgâl altındaki Batı Şeria’da gerçek mermiyle başından vurduğu 26 yaşındaki ABD vatandaşı Türk aktivist Ayşenur Eygi’yi başından vurarak öldürdüğü öğrenildi. Antalya doğumlu Eygi, hastanedeki tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Ayşenur Ezgi Eygi, 2003 yılında Gazze’de öldürülen Rachel Corrie gibi Uluslararası Dayanışma Hareketi’nin bir üyesiydi.

Batı Şeria’nın Nablus yakınlarındaki Beyta kasabasında düzenlenen protesto sırasında İsrail askerlerinin, Amerikan vatandaşı yabancı bir aktivisti vurarak öldürdü. Gerçek mermilerle öldürülen kadının 1998 doğumlu Türk kökenli Amerikalı Ayşenur Eygi olduğu belirtiliyor.

Eygi, İsrail askerleri tarafından Batı Şeria’daki protestoda öldürülen 26 yaşındaki ABD vatandaşı Ayşenur Eygi, Filistin için sivil eylemler düzenleyen Uluslararası Dayanışma Hareketi’nin üyesiydi. 2003’de Gazze’de öldürülen ABD’li aktivist Rachel Corrie de aynı hareketin üyesiydi.

Filistin Bilgi Merkezi’nin aktardığına göre Eygi keskin nişancı atışı nedeniyle hayatını kaybetti. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) olayla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI TEPKİ GÖSTERDİ

Dışişleri Bakanlığı’nın konuya dair yaptığı yazılı açıklamada, “Netanyahu Hükümeti tarafından işlenen bu cinayeti lanetliyoruz” ifadeleri yer aldı. Bakanlık tarafından yayınlanan açıklama şöyle:

“Batı Şeria’nın Nablus kentinde Ayşenur Ezgi Eygi adlı vatandaşımızın işgalci İsrail askerleri tarafından öldürüldüğü derin üzüntüyle öğrenilmiştir. Hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz.

Netanyahu Hükümeti tarafından işlenen bu cinayeti lanetliyoruz. İsrail, Filistinlilerin yardımına koşan ve soykırıma karşı barışçıl mücadele veren herkesi yıldırmaya çalışmaktadır. Bu şiddet politikası sonuç vermeyecektir. İnsanlığa karşı suç işleyen İsrail makamları ve onları kayıtsız şartsız destekleyenler, uluslararası mahkemeler önünde mutlaka hesap vereceklerdir.”

ABD’DEN DE AÇIKLAMA GELDİ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, işgal altındaki Batı Şeria’da İsrail askerleri tarafından başından vurularak öldürülen Eygi ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Miller, İsrail ile ilgili bir ifadenin geçmediği açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Ayşenur Eygi adlı Amerikan vatandaşının bugün Batı Şeria’da trajik ölümünün farkındayız. Ailesine ve sevdiklerine en derin taziyelerimizi sunuyoruz. Eygi’nin ölümüyle ilgili ivedi şekilde daha fazla bilgi topluyoruz. Amerikan vatandaşlarının güvenlik ve emniyetinden daha yüksek bir önceliğimiz yok.”

ABD’nin İsrail Büyükelçisi Jack Lew de yaptığı açıklamada “Bugün Batı Şeria’da bir Amerikan vatandaşı olan Aysenur Eygi’nin trajik ölümünden haberdarız. Ailesine ve sevenlerine en derin taziyelerimizi sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com