İran destekli Husiler Kızıldeniz’de ilk kez sivil öldürdü

True Confidence isimli ticari yük gemisi, Yemen’in Aden şehri açıklarında İran destekli Husiler tarafından vuruldu. 3 kişi hayatını kaybetti.

  • ü
  • 07 Mart 2024
  • ü
  • Dünya

Hamas’ın İsrail’e saldırmasının ardından artan çatışmalarla birlikte Kızıldeniz’deki gemilere saldırılar düzenleyen İran destekli Husiler, bir yük gemisini füzeyle vurdu. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hükümeti’ne göre, Yemen’deki Husi militanları tarafından ateşlenen bir gemisavar füzesi 7 Mart Çarşamba günü Aden Körfezi’nde bir yük gemisini vurdu ve mürettebattan 3 kişinin ölümüne neden oldu. Saldırıda üçü ağır olmak üzere en az 4 kişi de yaralandı.

SALDIRILARDAKİ İLK ÖLÜMLER

Bu ölümler, Husilerin Kasım ayında Kızıldeniz ve çevresindeki gemilere saldırarak dünyanın en işlek deniz koridorlarından birinde ticari taşımacılığı aksatmaya başlamasından bu yana bildirilen ilk ölümler olarak kayda geçti. Husiler 30’dan fazla kez ticari gemilere saldırmıştı.

“MASUM SİVİLLERİ ÖLDÜRDÜLER”

Bir ABD’li yetkili, Liberya’ya ait olan ve çok büyük ölçüde hasar gören True Confidence gemisinde Amerikalı mürettebatın bulunmadığını belirtti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise Washington’da gazetecilere yaptığı açıklamada “Kızıldeniz’den geçiş yapan masum sivillerin refahını hiçe sayan bu pervasız saldırıları izlemeye devam ediyoruz. Ve şimdi de ne yazık ki trajik bir şekilde masum sivilleri öldürdüler.” ifadelerini kullandı.

HUSİLER FÜZE SALDIRISINI ÜSTLENDİ

ABD Hükümeti’ne göre İran tarafından desteklenen Husiler son iki gün içinde nakliye gemilerinin güzergâhına beş adet gemisavar füzesi fırlattı. Husiler füze saldırısının sorumluluğunu üstlenirken, askeri sözcüleri Tuğgeneral Yahya Saree tarafından yapılan açıklamada, saldırılarını ancak Gazze’deki Filistin halkı üzerindeki kuşatma kaldırıldığında durduracaklarını belirtti.

Çarşamba günü ise Hindistan Donanması, isyancılar tarafından hedef alınan bir başka konteyner gemisinde çıkan yangınla mücadele ederken çekilen görüntüleri yayımladı.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Husiler saldırılarının Filistinlilerle dayanışma gösterisi olduğunu söylese de hedeflerinin genellikle İsrail-Hamas çatışmasıyla bir bağlantısı bulunmuyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com