İddia: Türkiye S-400’leri İncirlik Üssü’nde ABD’nin kontrolüne bırakacak

Yunanistan basınında yer alan bir haber analize göre, Türkiye'nin S-400'leri ABD'nin kontrolündeki İncirlik üssüne nakletmeyi ve karşığılnad F-35 projesine dönmeyi teklif ettiği iddia edildi.

  • ü
  • 22 Eylül 2024
  • ü
  • Dünya

Türkiye, Rusya'dan aldığı S-400'lerden kurtulmaya çalışıyor.

Türkiye’nin F-35 programına dönmek için ABD’ye Rusya’dan aldığı S-400’leri İncirlik üssüne nakit teklifinde bulunduğu iddia edildi.

Yunanistan’da yayın yapan Kathimerini gazetesinde yer alan Lena Argiri imzalı haber analizde, Türkiye’nin S-400’den kurtulması için çalışmalar yapıldığı iddia edildi. Yazıda, Türkiye’nin S-400’lerden kurtulmak için yaptığı çalışmalara yer verildi: “ABD, yaz aylarında Türkiye’nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemini satın almasıyla ilgili sorunun çözümüne yönelik ayrıntılı bir teklif sundu; bu teklif, ülkenin resmen füzeleri kendi topraklarında tutmasına izin verecek, ancak esasen bunların kontrolünü ABD’ye devredecek.

Daha önce bilinenden daha ileri bir aşamada olduğu görülen görüşmelerin bir parçası olarak, üst düzey ABD yetkilileri Rus sistemlerinin Türkiye’nin güneyindeki ABD kontrolündeki İncirlik üssüne aktarılması önerisini ortaya attılar. Bu şekilde Türkiye, kendi bakış açısından uluslararası bir utançla eşdeğer olacak bir geri dönüşten kaçınacak, ancak Rusya ile olan sözleşmesinin şartlarını ihlal etmeyecek veya bağlayıcı olabilecek herhangi bir maddeyi ihlal etmeyecek.

Konunun karmaşıklığına rağmen, her iki tarafın da artık ilgili görüşmelerin başarılı bir şekilde sonuçlanmasını istediği anlaşılıyor. Zira bu, Washington ve NATO açısından önemli bir sorunu çözecek ve Ankara’nın F-35 savaş uçağı programına geri dönmesine olanak tanıyacaktır.

American Enterprise Institute’ta kıdemli bir araştırmacı ve eski Pentagon yetkilisi olan Michael Rubin’in Kathimerini’ye doğruladığı gibi, Beyaz Saray ve Pentagon yetkilileri teklifi Temmuz ayında çok üst düzeylere sundular. Rubin, “Bölgedeki kaynaklarım, 1-2 Temmuz 2024 tarihlerinde Türkiye’ye yaptıkları ziyarette, uluslararası güvenlik işlerinden sorumlu savunma bakan yardımcısı Celeste Wallander ile ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’nde Avrupa’dan sorumlu Başkan’ın özel danışmanı Michael Carpenter’ın yakın zamanda Türk mevkidaşlarıyla F-35 anlaşmasını yeniden canlandırmayı görüştüklerini söylüyor. F-35 programına yeniden girmeleri karşılığında Türkiye’den S-400’leri ABD’ye teslim etmesini veya İncirlik üssündeki ABD kontrolündeki sektöre transfer etmesini talep ettiler” dedi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com