Husilerin yeni hedefi internet mi?

Kızıldeniz’in altında 3 küresel internet ve telekominikasyon kablosu kesildi. Gözler Husilere çevrilmişken suçlamaları reddeden grup İngiltere ve ABD’yi işaret etti.

  • ü
  • 05 Mart 2024
  • ü
  • Dünya

Husi saldırılarının hedefindeki Kızıldeniz’in altında yer alan 3 küresel internet ve telekominikasyon kablosu kesildi. Füze saldırısıyla Aden Körfezi’ndeki gemileri ateşe veren Husiler, bu küresel iletişimi saldırısının faili olarak görülüyor, kabloların ise henüz ne şekilde kesildiği belli değil. Yemen’in büyük bir bölümünü kontrol altında tutan ve İsrail’in Gazze’deki saldırılarına tepki olarak bu ülke ve Batı ile bağlantılı gemileri hedef aldıklarını belirten Husiler ise saldırıya ilişkin suçlamaları reddetti.

Kesintinin etkileri

Deniz taşımacılığında olduğu gibi küresel iletişimde de Avrupa, Asya ve Orta Doğu’yu birbirine bağlayan Kızıldeniz’in dünyanın internet trafiğinin %17’sine ev sahipliği yaptığı tahmin ediliyor. Özellikle Asya’dan Orta Doğu ve Avrupa’ya gerçekleşen enerji ve kargo sevkiyatları için stratejik bir nokta olan Kızıldeniz’de küresel nakliyenin sekteye uğramış olmasıyla başlayan kriz, iletişim kanallarının sabotajıyla perçinlendi.

İçlerinde Asya-Afrika-Avrupa 1’in de yer aldığı dört sualtı internet kablosunun kesildiğini açıklayan Hong Kong’lu telekom şirketi HGC Global Communications, bu kesintinin Kızıldeniz üzerinden gerçekleşen iletişim trafiğinin %25’ini etkilediğini belirtti. İnternet ağı analisti Doug Madory ise WSJ’ye yaptığı açıklamada kesintilerin Hindistan, Pakistan ve Doğu Afrika’daki internet bağlantısını kötüleştirdiğini söyledi.

Sürgündeki hükümet uyardı

Sürgündeki Yemen hükümetine bağlı telekominikasyon şirketi geçen ayın başında Husiler tarafından gelebilecek Kızıldeniz’deki internet ve telekominikasyon kablolarına yönelik olası saldırılar konusunda uyarıda bulundu. Bu uyarının, Husi bağlantılı Telegram grubunda Kızıldeniz’de yer alan kablo ağının haritasının bölgenin stratejik önemine vurgu yapılarak paylaşılmasının ardından geldiği biliniyor.

Husiler İngiltere ve Amerika’yı suçladı

Saldırılarının İsrail’in Gazze hattında devam ettirdiği savaş bitene kadar süreceğini belirten Husiler, kabloları hedef alan saldırıdan mesul olmadıkları konusunda ısrarcı oldu.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Daha önce yanlış yönlendirmelerde bulunduğu bilinen grup, kesintilerin Britanya ve ABD’nin askeri operasyonlarından kaynaklandığını öne sürdü.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com