Suriye’nin başkenti Şam’da kendi hükümetini kuran El Kaide kökenli cihatçı örgüt HTŞ, yabancı cihatçılara rütbe vererek komutan olarak atadı. HTŞ’nin ülkenin silahlı kuvvetlerine aralarında Uygur, Ürdünlü ve bir Türk militanları yerleştirdiği belirtiliyor.
Suriye’de Beşar Esad rejimini deviren ve Şam’da kendi hükümetini kuran Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) örgütünün en az 6 yabancı cihatçıyı üst düzey askeri görevlere ataması tartışma yarattı. Söz konusu kişilerden birinin Türkiye vatandaşı olduğu ileri sürülüyor.
Suriye’nin önemli bir bölümünde iktidarı ele geçirerek başkent Şam’da kendi hükümetini kuran El Kaide kökenli cihatçı örgüt HTŞ, yabancı cihatçılara rütbe vererek komutan olarak atadı.
Reuters’ın haberine göre bazı yabancı cihatçılara üst düzey askeri görevler verildi. Ajansa konuşan Suriyeli iki kaynak, HTŞ’nin ülkenin silahlı kuvvetlerine aralarında Uygur, Ürdünlü ve bir Türk’ün de bulunduğu bazı yabancı militanları yerleştirdiğini söyledi. HTŞ’nin hükümet sözcüsü ise ajansın atamalarla ilgili yorum talebine yanıt vermedi.
Kaynaklar, HTŞ’nin Savunma Bakanlığı tarafından pazar günü açıklanan 49 askeri görevden en az altısının yabancılara verildiğini söyledi. Yabancı militanların üçüne tuğgeneral, en az üçüne de albay rütbesi verildiği söylendi. Reuters, atanan kişilerin uyruklarını bağımsız olarak doğrulayamadığını açıkladı.
Suriyeli askeri kaynak ve yine Reuters’a konuşan bir HTŞ kaynağı, Türk vatandaşı olduğunu söyledikleri Ömer Muhammed Caftaşi ve Ürdün vatandaşı Abdurrahman Hüseyin El Hatib’in de tuğgeneralliğe yükseltildiğini söyledi.
Evrensel’in aktardığına göre; askeri kaynak, Ebu Katade el-Albani olarak da bilinen Arnavut cihatçı Abdul Jashari’nin albay olarak atandığını söyledi. Jashari, Arnavut cihatçı grup Xhemati Alban’ın başındaydı ve 2016 yılında ABD tarafından “terörist” olarak tanımlanmıştı. Kaynak, Mısırlı Alaa Mohammed Abdel-Baqi’ye de askeri bir rütbe verildiğini söyledi. Mısır Dışişleri Bakanlığı yorum talebine hemen yanıt vermedi.
Reuters’a konuşan bir HTŞ kaynağı kararı, “Bu, İslamcı cihatçıların Esad’ın zulmünden kurtulmak için verdiğimiz özgürlük mücadelesine yaptıkları fedakârlıkların tanınması için küçük bir işarettir” sözleriyle savundu.
Zahid olarak da bilinen ve ayrılıkçı Türkistan İslam Partisi’nin (TİP) Suriye’deki güçlerinin komutanı olan Çinli Uygur cihatçı Abdülaziz Davud Hudaberdi’nin tuğgeneralliğe atandığı TİP’ten yapılan açıklamada belirtildi ve Suriyeli askeri kaynak da bunu doğruladı.
Diğer iki Uygur cihatçı Mevlan Tarsun Abdüssamed ve Abdüsselam Yasin Ahmet’e de albay rütbesi verildiği belirtilirken, TİP’in internet sitesinde yayınlanan açıklamada bu atamalardan dolayı onlar ve Uygur toplumu tebrik edildi. Suriye’de yüzlerce savaşçısı olduğu düşünülen TIP, Çin’in bazı bölgelerinde ve Uygur Müslüman nüfusun yoğun olarak yaşadığı Orta Asya’da bir İslam Devleti kurmayı hedefliyor. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, “Doğu Türkistan İslami Hareketi BM Güvenlik Konseyi tarafından listelenmiş bir terör örgütüdür” dedi. “Uluslararası toplum Doğu Türkistan İslami Hareketi’nin şiddet içeren doğasını tam olarak tanımalı ve kararlılıkla üzerine gitmelidir” diye ekledi.
Suriyeli olmayan binlerce cihatçı, 13 yıllık iç savaşın başlarında Beşar Esad yönetimine karşı savaşmak gerekçesiyle Suriye’deki cihatçı muhalif gruplara katılmıştı. Bazı yabancı cihatçılar kendi silahlı gruplarını kurarken, diğerleri IŞİD gibi oluşumlara katıldı.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Yabancı cihatçılardan oluşan bazı gruplar ise El Kaide bağlantılı HTŞ’ye katıldı. Suriye’nin fiili yöneticisi haline gelen HTŞ lideri Abu Muhammed El Culani, ülkenin “grupların ve milislerin zihniyetiyle yönetilemeyeceğini” ileri sürmüştü.
Suriye’nin çoğunlukla HTŞ’den gelen yeni yöneticileri, “Esad’a karşı savaşa katkılarından dolayı” yabancı cihatçılara ve ailelerine Suriye vatandaşlığı verilebileceğini ve ülkede kalmalarına izin verilebileceğini belirtti.