Hollanda, Türkiye raporunu güncelledi: Tüm hukuk dışı uygulamalar tek tek sıralandı

Hollanda, iltica başvurularını değerlendirirken kullandığı Türkiye raporunu yaklaşık bir buçuk yıl aradan sonra güncelleyerek resmi sitesinde paylaştı.

  • ü
  • 25 Şubat 2025
  • ü
  • Dünya

Hollanda, Türkiye'deki hukuk dışı uygulamaları raporlaştırdı.

Hollanda, Türkiye’den gelen iltica başvurularını değerlendirirken esas aldığı ‘Türkiye Hakkında Resmi Rapor’ başlıklı raporunu güncelledi. En son Ağustos 2023’te yenilenen rapora 2024 yılında Türkiye’de gerçekleştirilen hukuk dışı uygulamalar da dahil edildi.  olan rapora 2024 yılında gerçekleştirlen nefret operasyonları da dahil edildi.

YALÇINKAYA KARARINA ATIF

Raporda, Gülen cemaatine yönelik operasyonların artarak devam ettiği vurgulanırken, 10 Ocak ile 23 Ekim 2024 tarihleri arasındaki 27 operasyonda 1 bin 824 kişi tutuklandığı kaydedildi. Öte yandan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) vermiş olduğu Yalçınkaya kararının uygulanmadığı belirtildi.

‘KIZ ÇOCUKLARI DAVASI’ KAYITLARA GİRDİ

Kamuoyunda ‘Kız Çocukları Davası’ olarak bilinen soruşturmalara da değinen rapor, sadece Gülen cemaati mensuplarının değil tüm muhalif unsurların Gülen cemaati üyesi oldukları gerekçesiyle tutuklandıklarını da aktarıyor. Örnek olarak, ceza avukatı Dilek Ekmekçi’nin, devlet kurumlarında çocukların cinsel istismarı konusunda eleştirilerde bulunmasının ardından, ‘Gülenci’ suçlamasıyla tutuklandığı ve cezaevine konulduğu bildiriliyor.

AİLE BOYU HUKUKSUZLUK: AKIN İPEK ÖRNEĞİ

Raporda ayrıca Gülen cemaati ile ilişkilendirilen kişilerin ailelerine yönelik baskıların sürdüğü not ediliyor. İş insanı Akın İpek’in 78 yaşındaki annesi Melek İpek’in tutuklanmasının bu kapsamda yapıldığı öne sürülüyor.

GÜLEN CEMAATİ NEDİR?

Güncellenen raporda Gülen cemaati ile ilgili bölümde şu ifadeler kullanılıyor:

“Bu kişiler, 1999 yılında Pennsylvania (ABD)’ya yerleşen İslam vaizi Fethullah Gülen’in takipçileridir. Gülenistler, hareketlerine Hizmet (‘hizmet’) adını vermekte olup, bu ad, organizasyonun yansıtmak istediği hayırsever boyutu vurgulamaktadır. Gülen Hareketi, katı bir şekilde tanımlanmış bir organizasyon değildir. Resmi üye olunamaz ve bir harekete giriş ritüeli yapılması gerekmez. Bu hareket, Türkiye’de yasaklanmadan önce dini, eğitimsel ve toplumsal kurumların sıkı olmayan bir şekilde bir araya gelmesinden oluşuyordu. Hareketin dağınık organizasyon yapısı nedeniyle, kapsamının tam olarak belirlenmesi zordur. 2010 yılı civarında Türkiye’de tahminen sekiz ila on milyon insan, bir şekilde Gülen Hareketi ile bağlantılıydı. Profesör Caroline Tee, 2016’dan önceki sadık takipçi sayısının yarım milyon ile iki milyon arasında olduğunu tahmin etmektedir.”

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayınız.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com