Hindistan-Pakistan sınırı (Fotoğraf: Narinder NANU / AFP)
Asya’nın iki nükleer gücü Hindistan ve Pakistan arasında bir anda alevlenen askeri gerilim, dünya ülkelerini korkutuyor. İki ülke birbirine karşı askeri güç kullanmaktan çekinmezken, asıl savaş sosyal medyada. Yapay zekâ ile üretilen videolar ile rakipler birbirini aşağılamaya çalışıyor. Onlarca sahte haber, yapay zekâ tarafından üretilen videolar, manipüle edilmiş görüntüler ve sahte bilgiler ile taraflar “yumuşak güç” kullanarak birbirilerine üstünlük sağlayamaya çalışıyor.
Son olarak sosyal medyada yer alan bir videoda, üzgün bir şekilde Pakistan ordu sözcüsünün “İki JF-17 uçağının aktif hizmette kaybolduğunu üzülerek teyit ediyoruz. Bu kayıp bizim için sadece sayısal bir kayıp değil, aynı zamanda duygusal bir şoktur” sözleri dikkat çekiyor. Ama görüntüler gerçek değil, sözcü Ahmed Şerif Chaudhry’nin yapay zekâ tarafından değiştirilmiş bir videosu. Kendisi gerçekten de Pakistan ordusunun sözcüsü olmasına rağmen, buradaki görüntüsü çok garip. Aşırı üzgün ve duygusal hali dikkati çekiyor. Bu sahte video muhtemelen Hindistan kaynaklı.
Gerçek Chaudhry, Hindistan’dan geldiği iddia edilen bir başka sahte haber, yalanlamakla meşguldü: “Pakistan’a ait insansız hava araçlarının önceki gece 15 Hint şehrine saldırdığı haberi uydurma bir hikayedir. İnsan böyle bir iddiaya sadece gülebilir. Hindistan hükümeti ve silahlı kuvvetleri 18. yüzyılda mı yoksa 21. yüzyılda mı yaşıyor? Çünkü 21. yüzyılda her mermi dijital bir iz ve imza bırakıyor.” Ancak Hindistan bu saldırının gerçekleştiğini ve bunu destekleyecek yeterli kanıt olduğunu savunuyor.
Hindistan-Pakistan sınırı sosyal medyada popüler oldu. (Fotoğraf: Narinder NANU / AFP)
Yapay zekâ kullanılarak üretilen görüntüler nedeniyle neyin doğru neyin yanlış olduğunu anlamak çok zor. Hindistan ve Pakistan arasındaki düşmanlıkların patlak vermesinden bu yana yüzlerce uydurma hikâye ortaya atıldı: “Hindistan’daki tüm ATM’ler üç gün boyunca kapalı kalacak” Panik havası estiren haberin yalan olduğu ortaya çıktı. “Bir Hint limanı Pakistan tarafından saldırıya uğradı” videosundaki görüntülerin, dört yıl önceki bir petrol tankeri patlamasına ait olduğu belirlendi. Hintlilerin büyük roketatarlar ile Pakistan’ı vurduğu iddiasındaki görüntülerin, bir video oyunundan alındığı anlaşıldı. Ancak profesyonellerin anlayabileceği bu aldatmacaların hedefi sıradan insanların. Onların da bu yalan ve sahte bilgilerden etkilendiği açık.
Bir Hint televizyon kanalında yayınlanan ve bir generale dayandırılan haberin hayali olduğu ortaya çıktı. Birçok Hint haber kanalı ve internet sitesi sahte haberler yayınlıyor. CNN’e göre Hindistan hükümeti krizin başlangıcından bu yana sosyal medya kullanıcı hesaplarını toplu olarak engelliyor. Pakistan’a karşı bir enformasyon savaşı için çok sayıda eleman istihdam ediyor. Pakistan da Hint web sitelerini engelliyor. Mesele sadece yalan haberleri durdurmak değil, aynı zamanda her iki hükümet de sadece kendi bakış açılarının kamuoyunda görülmesini amaçlıyor.
Hindistan hükümeti Pakistanlı tanınmış gazeteci Asma Shirazi’nin YouTube hesabını engelledi. Shirazi Pakistanlı bir perspektiften de olsa net ve objektif analizleriyle tanınıyor. Birçok Hintli onu takip ediyordu çünkü Hindistan’ın ulusal dili Hintçeyi konuşan herkes Pakistan Urducasını da rahatlıkla anlayabiliyor. Şirazi, Hindistan hükümeti insanların olaylara farklı bir açıdan bakmasını istemediği için yayınlarının tümüyle engellendiğini söylüyor.
Hindistan hükümeti şu anda internet şirketleri üzerinde büyük bir baskı uyguluyor. Buna uymayanlar para ve hapis cezalarıyla karşı karşıya kalıyor. Örneğin, X platformuna Hintli kullanıcılar için 8 bin hesabı engelleme kararı tebliğ edildi. X bunu sansür olarak nitelendirerek kamuoyu önünde protesto etti, ancak yine de bunu yapacağını söyledi. Aksi takdirde Hintli çalışanlarının hapse gireceğini açıkladı.
Pakistanlı göstericiler sokaklarda (Fotoğraf: Farooq NAEEM / AFP)
Himalayalar’daki Keşmir bölgesi Pakistan ve Hindistan arasında bölünmüş durumda, ancak her ikisi de bölgenin tamamının kendilerine ait olduğunu iddia ediyor. Çatışmanın kökenleri sömürge dönemine kadar uzanıyor. İngilizler 1947‘de Hint alt kıtasından çekilirken onu din temeline dayanarak ikiye böldü. Bölünme sonucunda çoğunluğu Hindu olan Hindistan ile çoğunluğu Müslüman olan Pakistan ortaya çıktı. Şiddet içeren bölünme bugün de şiddetli bir rekabeti körüklemeye devam ediyor. Bağımsızlığın kazanılmasından bu yana iki ülke, ikisi Keşmir yüzünden olmak üzere birbirleriyle üç kez savaştı.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Nükleer silahlı güçler arasındaki yeni çatışma, 22 Nisan’da Keşmir’in Hindistan’a ait kısmında 26 kişinin vurularak öldürüldüğü Hintli turistlere yönelik bir saldırı ile tetiklendi. Hindistan Pakistan’ı saldırıyı desteklemekle suçlarken, Pakistan hükümeti bu iddiaları reddediyor.
İki hafta sonra Hindistan, Pakistan’daki hedeflere saldırdı. Hindistan’ın açıklamalarına göre bu saldırılar Pakistan hükümet tesislerine değil terör örgütlerinin altyapısına yönelikti. Çarşamba gününden bu yana her iki tarafın bombardımanında en az 50 kişi hayatını kaybetti. Pakistan en az 5 Hindistan savaş uçağını düşürdüğünü iddia ediyor.