Güney Afrika’nın zaferi: İsrail, Gazze’de ‘soykırım’ suçlamasıyla yargılanacak

Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika'nın başvurusu ile Gazze'de soykırım suçunun işlendiğin dair başvurusunda İsrail'in dosyanın reddedilmesi talebini reddettti. Dosyayı esastan görüşecek mahkeme İsrail'in rapor sunması gerektiğine hükmetti. Adalet Divanı, İsrail'in mahkemenin belirlediği önlemleri almasını istedi.

  • ü
  • 26 Ocak 2024
  • ü
  • Dünya

Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı, İsrail’in Soykırım Sözleşmesi çerçevesindeki yükümlülüklerinin bazılarını ihlal ettiğine ilişkin ihtiyati tedbir kararı almaya yetkisi olduğuna hükmetti.

Yargıç Joan Donoghue’un okuduğu ara kararda, İsrail’in davanın düşürülmesi talebinin bu nedenle reddedildiği vurgulandı.

‘İDDİALAR MAKUL SEVİYEDE İSPATLANDI’

Mahkeme, Güney Afrika’nın İsrail aleyhine ileri sürdüğü iddiaları “makul seviyede” ispatladığına da hükmetti.

Mahkeme, Gazze’deki Filistinlilerin soykırım eylemlerinden korunma hakkı olduğunu tanıdı.

Mahkeme, Gazze’deki felaket boyutundaki insani durumun, tedbir kararı vermesini gerektirecek düzeyde “acil tehlike” teşkil ettiğine hükmetti. Mahkeme ayrıca bu kararın İsrail için uluslararası yasal yükümlülükler doğurduğuna ve İsrail’in ihtiyati tedbirlerle ilgili 1 ay içinde rapor vermesine hükmetti.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

BAZI İDDİALAR “SOYKIRIM SÖZLEŞMESİ” KAPSAMINDA

Oturum Başkanı Yargıç Joan Donoghue, Divan’ın davada acil durum önlemleri konusunda karar verme yetkisine sahip olduğunu söyledi. Yargıç, davanın görülmesi için yeterli ihtilaf kanıtı bulunduğunu ve mahkemenin davayı düşürmeyeceğini açıkladı. Öte yandan Yargıç Donoghue, İsrail’e yönelik bazı iddiaların Soykırım Sözleşmesi hükümleri kapsamına girdiğini söyledi.

Donoghue, “Mahkeme acil bir durum olduğu tespitinde bulunmuştur ve telafisi mümkün olmayan sonuçların gerçekleşmesini engelleme niyetindedir. Mahkeme, talep edilen hakların bir kısmının uygulanmasının gerekliliğine işaret etmektedir” dedi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com