Gazze’den Frankfurt’a fotoğraflarla Ramazan

2024’ün ilk iftarı gerçekleşti, Gazze’de müslümanlar yıkılan evleri üzerinde iftar yaparken Frankfurt ilk kez Ramazan için ışıklandırıldı.

  • ü
  • 11 Mart 2024
  • ü
  • Dünya

Almanya'da sokaklar ilk kez Frankfurt'ta Ramazan için ışıklandırıldı, 10 Mart 2024. (Fotoğraf: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)

2024 yılının ilk iftarı gerçekleşirken Ramazan’ın ülkelere yansıması farklı farklı oldu. Gazze’de müslümanlar yıkılan evleri üzerinde oruçlarını açarken Frankfurt’ta şehrin ilk kez Ramazan için ışıklandırılıyor oluşunun sevinci yaşandı.

Belçika Aktif Dernekler Federasyonu (Fedactio) tarafından Belçika’nın Antwerp şehrinde düzenlenen iftara katılan, Belçika Başbakanı Alexander De Croo, Müslümanların Ramazan’ını kutladı. Ramazan’ın ilk iftarında Fedactio’nun organizasyonunda bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirten De Croo, birlikte yaşamanın önemine vurgu yaptı. “İnsanların birbirinden uzaklaştığı, savaşın yaşandığı, kutuplaşmaların had safada olduğu bir dönemde önemli işler yapıyorsunuz” diyen De Croo, birbirlerini tanımayan farklı kültürde insanları aynı sofrada buluşturan İftarMe projesinin önemine vurgu yaptı.

Ramazan’ın ilk gününde, iftar öncesi yardım kuruluşu tarafından yiyeceklerden almak için bekleyen Filistinliler, 11 Mart 2024. (Fotoğraf AFP)

Filistinliler için acı Ramazan

Savaş sebebiyle kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya kalan Filistinli müslümanlar, İsrail’in 6 aydır süren müdahalesine rağmen Ramazan için hazırlıklarını yaptı. Saldırılar sırasında oldukça hasar gören Nusayrat Mülteci Kampı çarşısında hareketlilik yaşandı. Ramazan’ın saldırıları durdurabilecek bir vesile olması umulurken Ramazan’ın ilk gecesinde İsrail’in hava saldırısı neticesinde üç kişi öldü.

Ramazan’ın ilk gününde, iftar öncesi yardım kuruluşu tarafından yiyeceklerden almak için bekleyen Filistinliler, 11 Mart 2024. (Fotoğraf AFP)

Mescid-i Aksa’da baskılara rağmen gelenek bozulmadı, yüzlerce müslüman ve Filistinli ilk iftar için Mescid-i Aksa’da bir araya geldi. İsrail polisi Doğu Kudüs’te yer alan Mescid-i Aksa’nın içinde bulunduğu Eski Şehir’in tarihi kapılarında demir bariyerlerin arkasında konuşlandı. Mescid-i Aksa’nın eski Ramazanlara kıyasla tenha oluşu ise dikkat çekti.

Cakarta’daki İstiklal Camisi’nde yılın ilk teravihini kılan müslümanlar, 11 Mart 2024. (Fotoğraf: Adek BERRY / AFP)

Ramazan Endonezya’da meşalelerle karşılandı

Endonezya’da ise müslümanlar Ramazan’ı meşalelerle karşıladı. Dünyada en çok müslüman nüfusun yer aldığı Endonezya geleneği devam ettirerek Ramazan’ın gelişini kutlamak için meşalelerle yürüdü. Tef çalıp ilahi söyleyerek yürüyen Endonezyalılar için bambudan yapılan meşaleler, dinin yayılmasını sembolize ediyor.

Britanya Başbakanı Rishi Sunak Londra Merkez Camii’nde, 11 Mart 2024. (Fotoğraf: Daniel LEAL / POOL / AFP)

Londra ve Frankfurt’ta sokaklar Ramazan için süslendi

Ramazan için ilk kez geçen yıl aydınlatılan Londra sokakları bu yıl da süslendi. Ünlü Piccadilly Caddesi Ramazan’a özel tasarlanmış ışıklarla aydınlatıldı.

Britanya Başbakanı Rishi Sunak ise Ramazan’ın ilk gününde Londra Merkez Camii’ni ziyaret etti. Sunak, İslamafobinin Britanya toplumunda yeri olmadığı mesajını verdi.

İnsanlar Ramazan için ilk kez ışıklandırılan Frankfurt sokaklarında fotoğraf çekiyor, 10 Mart 2024. (Fotoğraf: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)

Almanya’nın en büyük şehirlerinden Frankfurt ise bu yıl ilk kez Ramazan için ışıklandırıldı. Barış içinde bir arada yaşamanın bir işareti olarak “Fressgass” olarak bilinen Grosse Bockenheimer Caddesi, hilal, yıldız ve fenerlerden oluşan bir dekorasyon ve “Mutlu Ramazanlar” yazısıyla süslendi.

Müslümanlar Sultanahmet Meydanı’nda birlikte iftar yapıyor, 11 Mart 2024. (Fotoğraf: Yasin AKGUL / AFP)

Sultanahmet yine doldu taştı

Türkiye’de ise yılın ilk iftarı Iğdır’ın Aralık ilçesinde yapılırken en son iftar, Çanakkale’nin Gökçeada ilçesinde yapıldı.

Sultanahmet Meydanı, her yıl olduğu gibi, yurtiçi ve yurtdışından gelen ziyaretçilerle doldu. İnsanlar meydandaki çimenliklere ve banklara sofra bezlerini sererek hazırlıklarını yaptı.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

New York’un ünlü meydanı Times Square’de Ramazan. (Fotoğraf: Adam Gray / AFP)

İftar saatinin gelmesiyle 1. Ordu Komutanlığı Topçu Taburu yıllardır devam eden iftar geleneği olan top atışını gerçekleştirdi. Fatih Belediyesi’nin organizasyonuyla ise mehter takımı sahne aldı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com