Fransa’da yeni dönem: Gabriel Attal, ‘en genç ve ilk eşcinsel başbakan’ oldu

Fransa'da başbakanlık görevine 34 yaşındaki Gabriel Attal atandı. Attal, ülke tarihinin en genç ve ilk eşcinsel başbakanı olarak tarihe geçti.

  • ü
  • 09 Ocak 2024
  • ü
  • Dünya

Gabriel Attal (© Luc Nobout/IP3 via ZUMA Press - Depo Photos)

Fransa’nın yeni başbakanı olarak 34 yaşındaki Eğitim Bakanı Gabriel Attal seçildi. Attal, ülkenin en genç ve ilk eşcinsel başbakanı oldu.

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne’nin istifasının ardından cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 34 yaşındaki Eğitim Bakanı Gabriel Attal’ı başbakan olarak seçti.

Attal, ülke tarihinin en genç ve ilk eşcinsel başbakanı olarak tarihe geçti.

Macron’un partisi X hesabından Attal’ın başbakanlığını şu sözlerle kutladı:

“Başbakan olarak atanan Gabriel Attal’ı tebrik ederiz. Sırayla hükümet sözcüsü, hesaplardan sorumlu bakan delegesi, ardından milli eğitim ve gençlik bakanı, şimdiyse en genç başbakan oluyor. Vatandaşlarımız için çalışmalarımızı hep birlikte sürdürelim.”

DEĞİŞİM, MACRON’A YARAYACAK MI? 

Reuters’ın haberine göre bu hareket büyük bir siyasi değişime yol açmayacak ancak Macron’un geçen yılın sevilmeyen emeklilik ve göçmenlik reformlarının ötesine geçerek merkezci partisinin Haziran ayındaki Avrupa Birliği (AB) seçimlerindeki şansını artırmaya çalışma arzusunun sinyalini veriyor.

Kamuoyu yoklamaları, Macron’un kanadının aşırı sağcı lider Marine Le Pen’in partisinden yaklaşık yüzde 8 ila 10 puan geride olduğunu gösteriyor.

Macron’un yakın bir müttefiki olan ve Kovid salgını sırasında hükümet sözcüsü olarak tanınan Attal, görevden ayrılan Başbakan Elisabeth Borne’un yerini alacak.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com