Fransa’da son seçim anketi: Aşırı sağ, Meclis’te çoğunluğu sağlayabilir

Aşırı sağcı partilerin güçlenerek çıktığı AP seçimlerinin ardından Cumhurbaşkanı Macron’un erken seçim ilan ettiği Fransa’da halk, yarın sandık başına gidecek. Son seçim anketlerine göre, Marine Le Pen liderliğindeki aşırı sağ blok önde görünüyor.

  • ü
  • 29 Haziran 2024
  • ü
  • Dünya

Aşırı sağcı partilerin zafer ilan ettiği Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin ardından erken seçim ilan edilen Fransa’da yarın birinci tur oylama yapılacak. Son gelen anketlere göre, Le Pen liderliğindeki aşırı sağ blok, en yakın rakibi olan sol ittifakın yaklaşık 10 puan önünde görünüyor.

İlk tur oylama için resmi kampanya dün sona erdi ve bugün hiçbir siyasi faaliyete izin verilmeyecek.

ULUSAL CEPHE YÜZDE 37

The Guardian’ın haberine göre Les Echos gazetesi için yapılan bir anket, aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin (RN) bir hafta öncesine göre iki puan daha fazla oy alarak ulusal oyların yüzde 37’sini kazanabileceğini gösterirken, BFM TV için yapılan bir başka anket ise aşırı sağcı partinin 260-295 sandalye kazanarak mutlak çoğunluğu elde edebileceğini tahmin ediyor.

SOL İTTİFAK YÜZDE 28, MACRON’UN KOALİSYONU YÜZDE 20

Anketlere göre Jean-Luc Mélenchon’un Boyun Eğmeyen Fransa’sının (LFI) hakim olduğu geniş ama parçalı bir sol ittifak olan Yeni Halk Cephesi (NFP) yüzde 28’de ve Macron’un partisi Ensemble etrafında gerçeklesen koalisyon bilinen ‘merkezci blok’ yüzde 20’de kaldı.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

SEÇİMLERİN İKİNCİ TURU 7 TEMMUZ’DA

Le Pen’in halefi ve RN’nin genç lideri Jordan Bardella, AB karşıtı bazı tutumlarını yumuşatan ve mali sorumluluk sözü verirken partisi mutlak çoğunluğu kazanmadıkça başbakanlık görevini üstlenmeyeceğini söylemişti. Fransa’da seçimlerin ikinci turu 7 Temmuz’da yapılacak.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com