Türkiye, Avrupa’da en uzun çalışma saatine sahip ülke

Türkiye, haftalık 44 saat ile Avrupa'da en uzun çalışma saatlerine sahip ülke. Avrupa Birliği ortalamasının 36 saat olduğu listede, Türkiye ile Hollanda arasında 12 saat fark bulunuyor.

Avrupa’da haftalık çalışma gün sayısının dörde indirilmesi tartışmaları devam ederken, Türkiye’de vatandaşlar ağır iş şartları, yoğun mesai saatleri ve hayat pahalılığı ile mücadele ediyor. Bu zor koşullar, birçok kalifiyeli çalışanın daha iyi yaşam standartları için yurtdışına beyin göçü yapmasına neden oluyor. Türkiye ile Avrupa arasındaki haftalık çalışma saatleri arasındaki fark da dikkat çekici…

Peki, Avrupa’da ortalama haftalık çalışma saati ne kadar? Türkiye’de ortalama bir kişi kaç saat çalışıyor? Türkiye çalışma saati olarak Avrupa’da kaçıncı sırada?

AVRUPA’DA ORTALAMA ÇALIŞMA SAATİ NE KADAR?

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) yayımladığı rapora göre Türkiye, haftalık çalışma saatlerinde 2023 yılında Avrupa’da en yüksek olduğu ülke konumunda. Avrupa Birliği’nin (AB) ortalama çalışma saati ise 36 saat. Eurostat verileri 20 ile 64 yaş arasında çalışan kişilerin ortalama mesai saatleri olarak hesapladı.

Avrupa’da çalışma saatleri doğuya yaklaştıkça artma eğiliminde. Kuzey Avrupa ülkeleri ortalamanın altında kalırken, balkan ülkeleri listede en üstlerde yer aldı. Batı Avrupa ülkeleri ise ortalama yakın değerlere sahip.

HOLLANDA 12 SAAT DAHA AZ ÇALIŞIYOR

Avrupa ülkeleri arasında en fazla çalışma saati 44,2 saat ile Türkiye oldu. Yani bu hafta içi ortalama 8,8 saat çalışmak demek. Türkiye’nin ardından 42 saat ile Sırbistan, 40 saat ile Bosna Hersek geliyor. Komşu ülke Yunanistan ve Romanya ise 40 saat ile dördüncülüğü paylaşıyor.

Estonya, İspanya, İsviçre, İzlanda, İtalya, Fransa, İsveç ve İrlanda 36 saat ile ortalama çalışma saatine sahip ülkeler. Ardından Lüksemburg, Belçika ve Finlandiya 35 saat; Danimarka, Almanya, Norveç ve Avusturya ise 34 saat çalışmaya sahip. Hollanda ise 32 saat ile en az çalışan ülke. Hollanda bu çalışma saati ile Türkiye’den ortalama 12 saat daha az çalışıyor.

TÜRKİYE’DE ÇALIŞMA SAATLERİ DÜŞÜYOR

Türkiye’de çalışma saatleri yıllar içerisinde düşüş gösterse de hala Avrupa’da ilk sırada yer alıyor. 2016 yılında 51,7 olan haftalık çalışma saati 2023 yılında 44 saate kadar gerileyebildi.

Türkiye, en düşük çalışma saatlerini pandemi döneminde 2020 yılında 42,9 saat ile gördü. Pandemiden sonra ise yeniden 44 saatleri aştı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com