Europol uyuşturucu kartelini çökertti: Yönetim Türkiye’de çıktı

Europol, Güney Amerika’dan Avrupa’ya uyuşturucu sevkiyatı yapan Balkan kartelini çökertti. İspanyol polisi tarafından yürütülen dört yıllık soruşturmanın ardından sekiz ton kokain ele geçirildi ve 40 kişi tutuklandı. Europol kartelin Türkiye ve Dubai’den yönetildiğini açıkladı.

  • ü
  • 14 Haziran 2024
  • ü
  • Dünya

Fotoğraf: Europol

Europol’ün 9 ülke polis teşkilatı işbirliği içinde yaptığı operasyon ile Güney Amerika’dan Avrupa’ya büyük miktarlarda uyuşturucu ticareti yapan bir suç şebekesi çökertildi. Dört yıllık uluslararası polis operasyonu sonucunda kırk kişi tutuklandı ve sekiz ton kokain ele geçirildi.

4 YILDIR TAKİP EDİYORLARDI

2020’deki bir ihbar ile İspanol polisi Guardia Civil kartele yönelik çalışmaya başladı. Operasyonun farklı ülkelerdeki bağlantıları belirlenince Europol bilgilendirildi ve Europol’ün operasyonel görev gücü tarafından koordine edilen uzun soluklu soruşturma başlatıldı. 4 yıllık çabanın sonunda bir Balkan kartelinin Kolombiya, Brezilya ve Ekvator’dan AB ülkelerine kokain kaçırmak için Batı Afrika ve Kanarya Adaları’nda lojistik merkezleri kurduğu belirlendi.

LİDERLERİ TÜRKİYE’DE ÇIKTI

Uyuşturucu Avrupa’ya ulaştıktan sonra Belçika, Hırvatistan, Almanya, İtalya ve İspanya’daki işleme merkezleri kullanılarak kıta genelinde dağıtılıyordu. Europol tarafından Perşembe günü yapılan açıklamada uyuşturucu kaçakçılığı organizasyonunun liderlerinin Türkiye ve Dubai’de bulundukları belirtildi. Açıklamada, “Suç şebekesinin kontrol ve komuta merkezlerini buradan yönetiyorlardı” denildi. Dikkat çeken bir başka nokta ise, “kartelin yakın işbirliği yapabilmek ve uzun vadeli-büyük ölçekli uyuşturucu kaçakçılığı operasyonlarını yönetebilmek için suç ortaklarını işleri kolaylaştıracak yerlerde konuşlandırma becerilerinin anlaşılması” oldu.

8 TON KOKAİN, MİLYONLARCA EURO

Europol, Brezilya, Belçika, Hırvatistan, Almanya, İtalya, Sırbistan, İspanya, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri yerel polisi arasındaki işbirliğinin şebekenin çökertilmesinde çok önemli olduğunu söyledi: “Operasyon yaklaşık sekiz ton kokainin ele geçirilmesi, farklı ülkelerde 40 kişinin tutuklanması, farklı Avrupa ülkelerinde 12.5 milyon Euro nakit paraya el konulması, Brezilya’da 3 milyon Euro ve Sırbistan’da 50 milyon Euro’dan fazla paranın dondurulmasıyla sonuçlandı.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com