Europol, Avrupa’nın en büyük insan kaçakçılığı çetesine darbe vurdu

Avrupa Polis Teşkilatı Europol, bir yıl süren soruşturma sonucunda Fransa’nın Calais şehrinde faaliyet gösteren bir insan kaçakçılığını çetesinin 19 yöneticisini tutukladı. Iraklı Kürt çete lideri Almanya’da, diğer isimler ise Fransa ve Belçika’da yakalandı.

Fransa'nın Calais kenti mültecilerin en sık geçiş yaptıkları yerlerden biri. (Fotoğarf: Philippe HUGUEN / AFP)

Fransa’dan İngiltere’ye insan kaçakçılığının kilit noktası Calais şehrinde yapılan operasyon ile Avrupa’nın en büyük çetelerinden birisinin lideri ile önde gelen yöneticileri tutuklandı. 600 polisin katıldığı operasyonda Iraklı Kürt çete lideri ile insan kaçakçılığının organize edildiği Almanya’daki beş ana organizatör tutuklandı. Geçen yıl yaklaşık 30 bin erkek, kadın ve çocuk ölüm riskine rağmen Manş Denizi’ni geçerek, İngiltere’ye ulaşmıştı.

MERKEZ ALMANYA’DA

Europol organizasyonunda yapılan operasyon ile kaçakçıların çalışma yöntemleri de ortaya çıkarıldı. Önce Almanya’ya getirilen insanlar, kaçakçıların gözetimininde kalıyorlar, önce Belçika’ya, ardından da Calais’ye gidiyorlar. Çin malı ucuz botlara binen göçmenler, büyük tehlikeler taşımasına rağmen, İngiltere’ye ulaşmak için buradan yola çıkıyor.

ÇETE MENSUPLARI IRAK VE SURİYELİ

Europol’den yapılan açıklamada, bir yılı aşkın süredir devam eden soruşturma faaliyetleri sonucunda Kürt kökenli Irak ve Suriye vatandaşlarından oluşan bu suç şebekesinin yapısının ve çalışma şeklinin tespit edildiği belirtildi. Açıklamaya göre kaçakçılar, Çin’den Türkiye’ye getirdikleri botları, oradan AB’ye sokuyor, ardından da Fransa’ya ulaştırıyordu. Kendi lojistik altyapılarını kurdukları belirlenen çeteye ait, çok sayıda tekne, can yeleği, çocuklar için yüzdürme cihazı, su motorlar, ve çok sayıda denizcilik ekipmanı ele geçirildi.

10 KİŞİLİK BOTA 50 KİŞİ BİNİYOR

Araştırmaya göre kaçakçılar kamyonlara 8 bot yüklüyor ve polise yakalanmamak için yolculuk boyunca rotayı gözleyen bir “öncü araç” kullanıyor. Kamyon sürücüleri, botları ve bunları şişirmekte kullanılan ekipmanı kalkış saatinden kısa süre belirlenen bir noktaya teslim ediyordu. Normalde en faza 10 kişinin binebileceği botlara 50 göçmen bindiriliyor, aralarından bir tanesine de botu kullanma talimatı veriliyordı.

BOTLAR TÜRKİYE ÜZERİNDEN GELİYOR

Geçtiğimiz aylarda Ankara’ya üst düzey bir heyet gönderen İngiltere, Türkiye’den Çin’den getirilen ucuz tekne ve botların ticaretinin kontrol altına alınmasını istemişti. Türkiye’de kullanılmayan bu botların tümünün Avrupa’ya gönderildiğine işaret eden İngiliz yetkililer, bir sefer kullanılıp atılan bu güvensiz teknelerin ticaretinin sınırlandırılmasını istemişti.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com