Esad, Erdoğan’ı yalanladı: Görüşme ve normalleşme için şartlarını tek tek sıraladı

Erdoğan'ın "her an görüşmeye davet edebileceğini" açıkladığı Suriye lideri Beşar Esad, henüz bahsetmeye değer bir sonuç olmadığını, Türkiye'nin Suriye topraklarından çekilmesi gerektiğini söyledi.

  • ü
  • 25 Ağustos 2024
  • ü
  • Dünya

Erdoğan ve Esad ailesi

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Türkiye ile normalleşme şartını açıkladı. Türkiye’nin Suriye’deki askeri varlığını sonlandırması gerektiğini tekrarlayan Esad, “Terörle mücadele her iki tarafın da ortak çıkarıdır” dedi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Erdoğan’ın “her an görüşmeye davet edebileceğini” açıkladığı Suriye lideri Beşar Esad, Halk Meclisi’nde konuştu.

Türkiye ile ilişkileri düzeltme çabalarının “şimdiye kadar somut bir sonuç getirmediğini” dile getiren Esad, başta Rusya olmak üzere arabulucu rolünü üstlenen İran ve Irak’ın uzlaşı çabalarına değindi.

‘BAHSETMEYE DEĞER SONUÇ YOK, TÜRKİYE SURİYE’DEN ÇEKİLSİN’

Girişimlerin, arabulucuların ciddiyetine ve isteğine rağmen, bahsetmeye değer hiçbir sonuç alınamadığını söyleyen Esad,  “Bir ilişkiyi yeniden tesis etmek, önce onun yıkımına yol açan nedenleri ortadan kaldırmayı gerektirir.” dedi.

Egemenlik şartını bir kez daha yineleyen Esad, Türkiye’nin Suriye’deki askeri varlığını sona erdirmesi gerektiğini belirtti. SANA’nın aktardığına göre Esad, “Egemenlik ve uluslararası hukuk, ilişkilerin onarılması konusunda ciddi olan tüm tarafların ilkeleriyle tutarlıdır ve terörle mücadele her iki tarafın da ortak çıkarıdır” dedi ve şu ifadeleri ekledi:

‘TÜRK YETKİLİLERİN AÇIKLAMALARI ASILSIZDIR”

“Çözüm açık sözlü olmak ve kibri değil hatayı tespit etmektir. Gerçek nedenlerini göremediğimiz bir sorunu nasıl çözebiliriz? İlişkiyi yeniden tesis etmek için öncelikle bu ilişkinin bozulmasına neden olan sebeplerin ortadan kaldırılması gerekir ve biz hiçbir hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz. Herhangi bir müzakere sürecinin başarılı olması için güvenilecek bir referansa ihtiyacı vardır.

Daha önceki toplantılarda sonuç alamamanın nedenlerinden biri de referans eksikliğidir. Suriye, Türk askerinin çekilmesi gerektiğini sürekli vurguluyor.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com