Ekvador’da yeşil bitki örtüsü altına gizlenmiş antik kent bulundu

Ekvador'da tarihi 2 bin yıl öncesine giden yeni bir antik kent bulundu. Kent havadan lazer haritalama kullanılarak yüzey yüksekliğindeki değişimlerin ölçüldüğü bir teknik kullanılarak keşfedildi.

  • ü
  • 14 Ocak 2024
  • ü
  • Dünya

Arkeologlar Ekvador’da antik Amazon yapılarından oluşan ve binlerce yıldır yemyeşil bitki örtüsü tarafından gizlenmiş devasa bir antik kent buldu.

Yaklaşım iki bin yıllık tarihi olan kentte nüfusun yoğun olduğu dönemlerde 30 bin kişinin yaşadığı düşünülüyor. Bu rakam o dönemdeki Londra’nın nüfusuna eşit.

Ekvador’un doğusundaki Upano bölgesindeki evler ve saraylar, şaşırtıcı bir yol ve kanal ağıyla birbirine bağlanıyor.
Bölge, verimli topraklar meydana getiren ama muhtemelen toplumun yok olmasına da yol açmış olabilecek bir yanardağın gölgesinde yer alıyor.

IŞIK ALGILAMA SİSTEMİYLE KEŞFEDİLDİ

Amazon havzasındaki şu ana kadar bilinen tarihi de değiştirebilecek olan keşif, havadan lazer haritalama kullanılarak yüzey yüksekliğindeki değişimlerin ölçüldüğü bir teknik olan LiDAR (ışık algılama ve menzil belirleme) kullanılarak keşfedildi. LİDAR birçok sürücüsüz araçta yolu “görmek” için de kullanılan bir teknik. Bu yaklaşım, araştırmacıların yoğun orman örtülerine veya toprak katmanlarına nüfuz etmesine imkan tanıyarak, yoğun emek gerektiren saha çalışmaları ve kazılar olmadan altta yatanları ortaya çıkarıyor.

AMAZON BÖLGESİNDEKİ İNSANLARIN TARİHİ HAKKNIDA BİLGİ VERECEK

Bu keşif, iki yıl önce Bolivya Amazonları’ndaki geniş bir kentsel ağ da dahil olmak üzere son yıllarda yapılan bir dizi benzer keşfin arkasından geldi. Yakın zamana kadar Peru’daki Machu Picchu gibi Güney Amerika’nın dağlık bölgelerindeki şehirleri bilinse de, insanların sadece göçebe olarak ya da Amazon’daki küçük yerleşimlerde yaşadığına inanılırdı. Son bir kaç yılda ortaya çıkan bu keşifler Amazon’da yaşayan insanların tarihi hakkında bilinenleri kökten değiştiriyor.

Araştırmacılar düz yollar ve patikalardan oluşan bir ağın, 25 km uzunluğundaki bir tanesi de dahil olmak üzere platformların çoğunu birbirine bağladığını ve bu yolların araştırmanın en çarpıcı kısmı olduğunu ifade ediyorlar. Yol ağının çok karmaşık olduğunu, çok geniş bir alana yayıldığını söyleyerek düz bir yol inşa etmenin manzaraya uyum sağlayan bir yol inşa etmekten çok daha zor olduğunu açıklıyorlar.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com