Dünyayı kurtarmak için son iki yıl

Birleşmiş Milletler (BM) İklim Sekreteri Simon Stiell uyardı: ‘Dünyayı kurtarmak için iki yılımız var.

  • ü
  • 13 Nisan 2024
  • ü
  • Dünya

Fotoğraf: Jon Linden | UN Climate Change

Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) İcra Sekreteri Simon Stiell bu hafta Londra’da yaptığı konuşmada dünya genelinde sera gazı emisyonlarını azaltmak ve iklim finansmanını artırmak için acil eylem çağrısında bulundu. Simon Stiell, BM liderlerini emisyonları azaltmak veya yıkıcı sonuçlarla yüzleşmek için daha iyi planlar sunmak üzere Paris Anlaşması’na uymaya çağırdı.

SON İKİ YIL

BM’nin en üst düzey iklim yetkilisi olan Stiell yaptığı konuşmada sarsıcı ve tartışmalı bir çerçeve kullanarak “dünyayı kurtarmak için sadece iki yılımız kaldığını” ifade etti. Simon Stiell’in konuşması, önümüzdeki hafta Dünya Bankası (IMF) bahar toplantıları ile başlayacak çok sayıda uluslararası toplantı, seçim ve son tarih öncesinde Paris hedeflerine ulaşma konusundaki riskleri ortaya koydu. Stiell, 2030 öncesi için daha güçlü hedeflerin bir an önce belirlenmesi gerektiğini savunarak, mevcut planların “toplamda 2030 yılına kadar emisyonları neredeyse hiç azaltmayacağını” belirtti.

İKLİM FİNANSMANI

Stiell ayrıca Bakü’deki UNFCCC 29. Taraflar Konferansı’nda (COP 29) müzakere edilmek üzere iklim finansmanı konusunda “yeni bir anlaşma” yapılması çağrısında bulundu. Bu anlaşmanın, ülkelerin iklim etkilerine dayanmalarına ve fosil yakıtlardan uzaklaşmalarına yardımcı olmak için çok daha bol ve esnek finansman sağlayacağını söyledi.

Konuşmasında ABD ile ilgili olarak “fosil yakıtların düşüşünü hızlandırmak” için karbon fiyatlandırması gibi talep yönlü tedbirlere ihtiyaç olduğunu da belirten Steill ABD ve Avrupa’da önemli seçimler öncesinde hükümetlerin ve seçmenlerin iklimi önemsememesi konusunda da uyarıda bulundu.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com