Dünyanın turistik başkentleri: En çok hangi şehirler turist çekiyor?

Euromonitor International'ın verilerine göre İstanbul, 20,2 milyon turistle en çok ziyaret edilen şehir olurken, Dubai 29,4 milyar dolarla turizmden en çok gelir elde eden şehir oldu.

Fotoğraf: Tolga İldun | Depo Photos

Birçok kişi tatilini başka kültürleri ve yaşamları tanımak, yeni deneyimler kazanmak amacı ile seyahat ederek değerlendiriyor. İnsanlar, lüks çöl şehri Dubai’den ışık ve aşk şehri Paris’e kadar, hayallerindeki şehirleri ziyaret etmeyi arzuluyor.

Çoğu ülkenin ise ana gelir kaynaklarının başında turizm geliyor. Peki 2023 yılında en çok hangi şehir yabancı turist aldı? İstanbul kaçıncı sırada? En çok turist gelirine sahip şehir hangisi?

2023’TE TURİZM CANLANDI

Euromonitor International, 2023 yılı için dünyanın En İyi 100 Şehir Destinasyonu listesini yayımladı. Rapor; turizm altyapısı, sağlık ve güvenlik, sürdürülebilirlik, turizm performansı gibi altı kategoride 55 ölçüm kullanarak şehirleri karşılaştırdı.

Raporda, 2023 yılında uluslararası seyahatlerde yüzde 38’lik bir artış yaşandığına ve 1,3 milyar seyahatin gerçekleştiğine yer verildi. Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) tek temsilcisi olan New York City, 11 milyon ziyaretçiyle Euromonitor International’ın listesinde ilk 10’da yer aldı.

İSTANBUL, 2023 YILINDA EN FAZLA TURİST ALAN ŞEHİR OLDU

Euromonitor International’ın verilerine göre 2023 yılında en fazla yabancı ziyaretçi alan şehir İstanbul oldu. 2023 yılı içerisinde 20,2 milyon turiste ev sahipliği yapan İstanbul’un yabancı turist sayısı 2022 yılına göre yüzde 26 arttı.

Tarihi ve doğal güzellikleri ile dünyanın ilgi odağı olmaya devam eden İstanbul UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Ayasofya, Topkapı Sarayı, İstanbul Surları gibi pek çok yapıya ev sahipliği yapıyor.

İstanbul’u ziyaret etmek için en uygun zaman ise, yaz mevsimine kıyasla daha az kalabalık olan, ilkbahar veya sonbahar mevsimleri (Nisan-Mayıs ve Eylül) olarak belirtiliyor.

Listenin ikinci sırasında ise 18,8 milyon ile İngiltere’nin başkenti Londra yer alıyor. Londra, 2022’ye göre yüzde 17 daha fazla turiste ev sahipliği yaptı. Londra’nın ardında bir çöl şehri olan Dubai yer alıyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nin gözde şehri Dubai, 2023 yılında 16,8 milyon turiste ev sahipliği yaptı.

İLK 10’DA TÜRKİYE’DEN 2 ŞEHİR

Dünyanın en çok yabancı turist alan dördüncü şehri ise Antalya oldu. Antalya 2023’te 16,5 milyon turisti ağırladı. Türkiye ilk 10’da birden fazla şehir barındıran tek ülke oldu. Antalya’nın ardında yer alan diğer şehirler ise şöyle: Paris (Fransa, 15,5 milyon), Hong Kong (Çin, 14,7 milyon), Bangkok (Tayland, 12,2 milyon), New York City (ABD, 11,7 milyon) Cancún (Meksika, 10,8 milyon) ve Mekke (Suudi Arabistan, 10,8 milyon).

TURİSTLER EN ÇOK HARCAMAYI DUBAİ’DE YAPTI

Uluslararası Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC) tarafından 2022’de yabancı turistlerin en çok harcama yaptığı şehirler araştırmasına göre en çok geliri Dubai elde etti. Lüks imkanları ile ünlü olan Dubai, her sene ekstrem ve premium deneyimler yaşamak isteyen zenginlere ev sahipliği yapıyor. 2022 yılında yabancı turistten 29,4 milyar dolar gelir elde eden Dubai, ikinci sırada yer alan Doha’yı neredeyse ikiye katladı.

Katar’ın başkenti Doha, 2022 yılında turistlerden 16,8 milyar dolar elde etti. Listede Doha’nın ardında ise en çok ikinci ziyaretçi alan şehir Londra yer alıyor. Londra’da turistler 16,1 milyon dolar para harcadı. Diğer şehirlerin sıralaması ise şöyle: Makao (Çin, 15,6 milyar dolar), Amsterdam (Hollanda, 13,6 milyar dolar), İstanbul (13,1 milyar dolar), Barselona (İspanya, 12,7 milyar dolar), New York City (ABD, 12,4 milyar dolar), Singapur (11 Milyar dolar), Paris (Fransa, 9,6 milyar dolar).
Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÇOK OKUNANLAR

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com