Diyalog ve entegrasyon ödülleri Atina’da sahiplerini buldu

Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleştirilen Diyalog ve Entegrasyon Ödülleri 2024 töreninde; toplumlar arası anlayış, diyalog, hoşgörü ve birlikte yaşamayı teşvik eden kişiler ve projeler ödülendirildi.

  • ü
  • 19 Haziran 2024
  • ü
  • Dünya

Yunanistan’ın başkenti Atina’da düzenlenen bir törenle diyalog ve entegrasyona katkı sağlayan kişiler ve projeler ödüllendirildi. Toplumlar arası anlayış, diyalog, hoşgörü ve birlikte yaşamayı teşvik eden bireylerin ve projelerin desteklendiği etkinlik, 18 Haziran Salı akşamı gerçekleştirildi. Törende yapılan konuşmalarda kültürel, dini veya etnik gruplar arasında köprüler kurmayı, farklılıkları kabul etmeyi ve karşılıklı saygıyı artırmanın hedeflendiği belirtildi.

Paydaşları arasında Gefyra, Pigi, AMKE Sinesis ve Olympos Youth Center gibi derneklerin yer aldığı Kinima Hizmet platformun organizasyonu olan Diyalog ve Entegrasyon Ödülleri 2024 töreni, Yunanistan Gazeteciler Cemiyeti’nin salonunda yapıldı.

Açılış konuşmasını ünlü NBA oyuncusu Enes Kanter Freedom’ın yaptığı gecede diyalog ve entegrasyona katkı sağlayan isimlere ödüllerini ülkenin önde gelen siyasetçi, hukukçu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri verdi.

ENES KANTER’DEN AĞAÇLANDIRMA İÇİN 25 BİN DOLARLIK BAĞIŞ

Açılış konuşmasını yapan Enes Kanter Freedom, ilk kez 16 yaşında, Türk milli takımında basketbol oynarken bir dostluk maçı nedeniyle Yunanistan’a geldiğini ve çok etkilendiğini anlattı. Annesinin “Tanışmadan önce kimseden nefret etme” tavsiyesi ile büyüdüğünü belirten Freedom, “İlk kez buraya geldiğimde gerçekten de herkes çok iyi ve nazikti, yemekler güzeldi, kültürü çok şaşırtıcıydı” şeklinde konuştu. Yıllar sonra Amerikan vatandaşı olduktan sonra da ilk ziyaret ettiği ülkelerden birisinin Yunanistan olduğunu hatırlatan Freedom, diyalog ve entegrasyon ödülleri için davet aldığında çok mutlu olduğunu kaydetti.

Kendisine onur ödülü verilen Freedom, “Yaşayacak tek bir dünyamız olduğu için bu dünyayı birlikte daha iyi hale getirmeliyiz. Acil eylem gerektiren bir dönemde yaşıyoruz” ifadelerini kullandığı konuşmasının ardından, geçtiğimiz yıl Yunanistan genelinde çıkan orman yangınlarında tahrip olan doğanın yeniden ağaçlandırılması için 25 bin dolarlık bağış yaptığını duyuyrdu. Bağış çekini Yunanistan’ın ilgili kurumlarına vermek üzere AMKE Pigi Sinesis Derneği Başkanı Ercivan Özyer teslim aldı. Ünlü NBA oyuncusunun bu davranışı törene katılanlar tarafından alkışlarla karşılandı.

ENTEGRASYON VE UYUM ÇALIŞMALARINA KATKIYA ÖDÜL

Ödüle layık görülen isimler şöyle sıralandı:

Medya alanında, yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği Invisible (Görünmez) adlı belgeselle, Türkiye’deki hukuk dışı uygulamalar nedeniyle Meriç ve Ege üzerinden Yunanistan’a geçen insanların hikâyesini anlatan Marianna Kakaounaki ödüle layık görüldü.

 

Başta sığınmacılar olmak üzere Yunanistan’da yaşayan herkes için hukuksal yardım sağlayan ve insan hakları kuruluşlarında aktif rol alan Anthimos Sideris’e ve Omfali Migadaki’ye hukuk dalında ödül verildi.

 

Sosyal projelerdeki öncü rolünden dolayı eski milletvekili ve Papazisis Yayınevi’nin sahibi Katherine Markou ödül aldı.

Dünyanın en önemli kardiyalogları arasında gösterilen, çalışmalarını Atina’da sürdüren, KHK ile kapatılan Şifa Üniversitesi’nin rektörü ve kurucu mütevelli heyeti başkanı Prof. Dr. Mehmet Ateş’e yeni yaşamında akademik hayatta gösterdiği başarılar nedeniyle ödül verildi.

Lise eğitimi Yunanistan’da tamamlayan ve merkezi sınavı iyi derecelerle kazanarak devlet üniversitelerinde lisans eğitimine devam eden Enes Fırat, Atike Yılmaz ve Bahar Ölmez entegrasyon ödülüne layık görüldü.

Atina’da pastaneler zinciri kuran, kent ekonomisine katkıda bulunan ve istihdam sağlayan Smyrni Baklava’nın sahiplerinden Behlül Uçar da ödül alan isimler arasında yer aldı.

Diyalog ve Entegrasyon ödüllerinde, güçlü girişimci kadınlar ödülü ise Dilek Özdemir’e verildi.

‘KEŞKE DAHA FAZLA KATKI VERMİŞ OLABİLSEYDİK’

Ödül töreninde yapılan konuşmalarda Katerina Markou, ilk kez verilen ödüllerden birine kendisinin layık görülmesinden dolayı duygulandığını belirtti. Markou konuşmasında, “Bu insanların Yunanistan’a gelmiş olmalarına içtenlikle sevindim. Fakat bu şekilde geldikleri için üzgünüm, çünkü bu onların seçimi değil. Keşke bu insanlarla daha fazla temasa geçecek daha fazla Yunan olsaydık” dedi.
Atina’da göçmenlerin ve mültecilerin sosyal entegrasyonundan sorumlu belediye başkan yardımcısı Athanasios Heimonas, “Ailenizi, arkadaşlarınızı terk etmek zorunda kalmanın sizin için ne kadar zor olduğunu anlıyorum. Yabancı bir ülkeye, düşman olduğunu düşündüğünüz bir ülkeye gitmek zorunda kaldınız. Burada yeni bir hayata başladınız. Burada size şehrin bir parçası olduğunuzu hissettirmek için elimizden geleni yapacağız.” dedi.

‘BİZ KARDEŞİZ, BİRLİKTE YOL ALIYORUZ’

Avukat ve insan hakları aktivisti Anthimos Sideris yaptığı konuşmada, “Bizler birlikte çok şey yaşadık, bir keresinde evde kucaklaştığımız bir mülteci bana şöyle demişti: ‘Biliyormusun bizim için varış noktası önemli değil yol önemli.’ Bu ifadeler beni çok etkiledi. Çünkü biz Yunanlılar için de öyledir. Her şeylerini kaybetmiş, başka bir ülkede yeniden hayata başlıyorlar ama bu yeni ülkede, yani kendi ülkeleri gibi gördükleri ülkede bunu başarmaları çok önemli ve duygulandırıcı. Onların bu mücadelesine ve hayallerini gerçekleştirmede arkadaş değil aynı zamanda kardeşiz… Birlikte yol alıyoruz ve bu yol çok değerli.” dedi.

DERS VERMEK İÇİN GELDİĞİ ÜLKEDE MÜLTECİ

Prof. Dr. Mehmet Ateş de konuşmasında, Yunanistan’a ilk kez 18 yıl önce Onassios Kalp Cerrahisi Merkezi’nin konuğu olarak geldiğini ve aort cerrahisi üzerine İngilizce ders verdiğini belirterek, dört yıl önce ise mülteci olarak ülkeye adım attığını anlattı.”Yunanistan’a geldiğimden beri gençlere hep şunu tavsiye ettim” diyen Ateş, şu ifadeleri kullandı:
“Birincisi, yaşadığınız ülkenin dilini iyi öğrenin. İkincisi, üniversitede eğitim aldığınız alanda devam edin.Üçüncüsü, iki önemli insani niteliği unutmayın, sabır ve ısrar edin.”

Atina’da hekimlik yapan Mehmet Ateş daha sonra kendisine Yunanca öğreten öğretmenleri Stavroula Dimitrakou ve Aspasia Livieri’ye teşekkür etti. Yeni bir roman yazdığını da hatırlatan Ateş, kitabın yakında Yunancaya da çevrileceği bilgisini verdi.

Ödül töreninde Atina Göçmenlerin ve Mültecilerin Sosyal Entegrasyonundan Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Athanasios Heimonas, Vrilissia Belediye Başkanı Ioannis Pisimisis ile birlikte çok sayıda davetli katıldı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com