Der Spiegel, Elon Musk’u Nazi dönemi medya patronuna benzetti

Der Spiegel, teknoloji milyarderinin ABD'de demokrasi için bir tehdit olduğunu ve X'in sahibi ile Nazi dönemi medya patronu Alfred Hugenberg arasında bir paralellik olduğuna işaret eden analizi tartışma yarattı. Dergi, Musk'u demokrasinin ikinci düşmanı fotoğrafıyla paylaştı.

  • ü
  • 22 Ekim 2024
  • ü
  • Dünya

Alman Der Spiegel haber dergisi, ABD’li milyarder Elon Musk’ın dergiyi kendisine ve Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump’a yönelik şiddet tehditlerini körüklemekle suçlamasının ardından haberini savundu.

Musk, sosyal medya platformu X’te Der Spiegel’in kendisi ve Trump’ın fotoğraf montajını içeren bir makalesinin fotoğrafını “Enemy number two” (İki numaralı düşman) başlığıyla paylaştı.

Musk, “Eski ana akım medya, dur durak bilmeyen hit parçalarıyla Donald Trump ve bana yönelik suikastı aktif olarak teşvik ediyor” diye yazdı.

Pazar günü Pensilvanya’daki bir belediye binası mitingi sırasında kalabalığa makaleye yönelik eleştirilerini dile getirdi: “Neyin iki numaralı düşmanı gibiyim? Demokrasinin mi? Yani ben demokrasi yanlısıyım.”

Tesla ve SpaceX’in kurucusu, hayatına yönelik suikast girişimlerini savuşturmak için güvenlik önlemlerini arttırmak zorunda kaldığı esprisini yaptı.

Der Spiegel, haberini takip eden bir yazıda, orijinal makalenin Musk’ın iş dünyasından siyasete uzanan yolculuğuna ve dezenformasyonu desteklemedeki rolüne ışık tuttuğunu söyleyerek haberini savundu.

Musk’ın güç yoğunlaşmasını eleştirel bir gözle izlemeyi görev bildiklerini belirten dergi, “Rapor, ayrıca Musk’ın kendisinin ya da eski çalışanlarının yaptığı çok sayıda açıklamaya dayanıyor ve bunların ne ölçüde liberal demokrasiye saldırı olarak görülebileceğini analiz ediyor,” diye yazdı.

MUSK’U HİTLERİN MEDYA PATRONUNA BENZETTİ

Musk, ABD’deki sağcı popülist hareketlere olan yakınlığını 1933’te Hitler’in kabinesine katılan Alman iş adamı ve medya girişimcisi Alfred Hugenberg’e benzeten orijinal yazıya ikinci bir yazıyla karşılık verdi.

“Bunun olacağını Nazi olarak biliyordum!” diyen Musk, Alman sağcı influencer Naomi Siebt’in Der Spiegel makalesini eleştirdiği bir videoyu paylaşarak espri yaptı.

Der Spiegel, Hugenberg’in 1920’lerde nasıl bir medya imparatorluğu satın aldığını ve Hitler tarafından Ekonomi Bakanı olarak atanmadan önce bunu seçim kampanyasında nasıl kullandığını özetledi.

Der Spiegel, “Hugenberg, Hitler? Bu, Musk’ın tarihsel rolünü abartıyor mu?” ifadesine yer verdi.

Dergi devam yazısında Hitler ve Hugenberg karşılaştırmasının Musk’ın modern demokrasi üzerinde nasıl tehlikeli bir etki yaratabileceğini göstermeyi amaçladığını ekledi.

TRUMP İÇİN OY SATIN ALIYOR

Musk, bir zamanlar X’in hayatta kalmak için siyasi olarak tarafsız kalması gerektiğini iddia etmesine rağmen ağırlığını ve mali gücünü Trump’ın safında yer alarak kullandı.

Geçen hafta, ifade özgürlüğü ve silah taşıma hakkını destekleyen bir dilekçeyi imzalayan herkese, Pensilvanya eyaletinde kayıtlı bir ABD seçmeni ve Trump destekçisi olmaları koşuluyla, rastgele tahsis edilmiş nakit ödül vaat etti.

Ayrıca Philadelphia banliyölerinde tek başına bir Trump mitingi düzenledi ve Cumhuriyetçilerin 5 Kasım’daki başkanlık yarışını kazanmalarına yardımcı olmak için para harcayacak bir America PAC adlı siyasi eylem komitesi’ne 70 milyon dolardan fazla para taahhüt etti.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com