Çıplak aramada tacize uğrayan eşe 5,6 milyon dolar tazminat

ABD’nin California eyaletinde bir mahkumun eşi, hapishanedeki kocasını ziyaret etmek isterken çıplak arama sırasında cinsel tacize uğradı. Şikayet üzerine açılan davada taciz edilen kadına 5,6 milyon tazminat ödenmesine karar verildi.

Fotoğraf: AP

ABD’nin California eyaletinde yaşayan Christina Cardenas isimli kadın, 2019’da hapishanedeki kocasını görmek için evinden yola çıktı. Dört saat yolculuğun ardından kocasının kaldığı hapishaneye ulaştı. Burada cezaevi görevlileri tarafından çıplak aramaya maruz kalan kadına ayrıca uyuşturucu ve hamilelik testleri yaptırıldı. Bu çerçevede sevk edildiği hastanede röntgen ve tomografiden geçirildi. Bir erkek doktor tarafından çıplak aranan Cardenas’a, bu sırada cinsel tacizde bulunuldu. Bu muamelenin ardından dava açmaya karar veren Cardenas, “Başkalarının benim yaşadığım korkunç şeylere katlanmaması için mahkemeye başvurdum” dedi.

DOKTOR VE GARDİYANLAR DA ÖDEYECEK

Davacı kadının avukatları ile cezaevi idaresi arasında yapılan 5,6 milyon dolarlık anlaşmanın ardından dava kapatıldı. Tazminatın 3,6 milyon dolarını Califoria eyaleti, kalanını ise iki ıslah memuru, bir doktor ve tacizin yaşandığı hastaneden oluşan diğer sanıklar ödeyecek.

YETKİ AŞIMI VAR

Cardenas’ın avukatları, cezaevi yetkililerinin aramalarını bir arama iznine dayanarak gerçekleştirdiklerini, ancak bu izne göre çıplak aramanın ancak X-ray cihazında kişinin vücudunda kaçak mal olabilecek herhangi bir yabancı cisim gözlenmesi halinde yapılabileceğinin altını çizdi. Ancak ne röntgen ne de tomografi taramasında böyle bir bulguya rastlanmıştı. Ayrıca kadın hastaneye götürülüp getirilirken bir suçlu gibi kelepçelendi. Arama sürecinin büyük bölümünde su içmesine ya da tuvaleti kullanmasına izin verilmedi.

BİR DE FATURA KESİP, EŞİYLE DE GÖRÜŞTÜRMEDİLER

Tüm bu kötü muamelenin üzerinde tomografi çekilen hastane, yapılan işlemler için beş bin dolarlık fatura kesti. Tüm incelemenin ardından eşyalarında ya da vücudunda herhangi bir kaçak mal bulunmamasına rağmen Cardenas’ın kocası Carlos ile görüşmesine de izin verilmedi.

“GELMEZSEN TACİZ EDİLMEZSİN”

Cardenas’ın yapılan muameleden şikayet etmesi üzerine cezaevi görevlilerinden biri ona, “Buraya neden ziyarete geliyorsun Christina? Ziyaret etmek zorunda değilsin. Ziyaret etmek istemen senin tercihin ve bu işlemler de ziyaretin bir parçası” ifadelerini kullandı. Cardenas’a yasal hakkı olan ziyareti engellemek için her türlü işlem yapıldı. Cardenas’ın başka ziyaretlerinde de çıplak aramaya maruz kaldığı bildirildi. Carlos Cardenas’ın hâlâ hapiste olduğu bildirildi.

YÖNETİMDEN POLİTİKA DEĞİŞİKLİĞİ

Taraflar arasında yapılan anlaşma çerçevesinde eyalet hapishane yönetimi, çıplak aramaya tabi tutulan ziyaretçilerin haklarını daha iyi koruyan bir politika değişikliğini de kabul etti. Bu çerçevede arama emrinin ziyaretçi tarafından okunup anlaşıldığından, ziyaretçiye arama emrinin bir kopyasının verildiğinden, arama emrinin kapsamının ilgili herkes tarafından okunup anlaşıldığından ve arama emrinin kapsamının aşılmadığından emin olunması gerekiyor.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

BİR CEZAEVİ KAPATILDI

California cezaevlerinde uzun süredir cinsel istismar ve suiistimal sorunları yaşanıyor. İki ayrı cezaevinde infaz koruma memurlarının hapsedilen kadınlara sistematik olarak cinsel istismarda bulunduğu iddiaları üzerine geniş çaplı bir soruşturma başlatılmıştı. Açılan bir başka davada da, San Bernardino Cezaevi’nde kalan 21 kadına, 2014’ten 2020’ye kadar zorla tecavüz, sarkıntılık ve görevliler tarafından şiddet iddiaları bulunuyor. Eyalet yönetimi, sıkça benzer iddialara konu olan başka bir cezaevini de kapatma kararı almıştı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com