‘Bir rüya’nın doğum günü: ABD, Martin Luther King’i anıyor

ABD'deki ırkçılık mücadelenin sembol isimlerinden birisi olan Martin Luther King'in doğum günü ülke genelinde kutlanıyor. King'in "Bir rüyam var. Gün gelecek, eski kölelerin evlâtlarıyla eski köle sahiplerinin evlâtları, Georgia'nın kızıl tepelerinde kardeşlik sofrasına birlikte oturacaklar.” sözü insan hakları mücadelesinde kilometre taşlarından birisi olarak kabul ediliyor.

1963 yılında "İş ve Özgürlük İçin Washington'a Yürüyüş" sırasında Lincoln Anıtı önünde yaptığı "Bir Hayalim Var" konuşması...

Amerika, siyahilerin özgürlük mücadelesinin sembol ismi Martin Luther King’in doğum gününü kutluyor.

28 Ağustos 1963’te, başkent Washington’daki ünlü Lincoln Anıtı’nda 250 binden fazla kişiyi toplayan ve “Bir hayalim var” diyerek milyonları etkileyen Dr.King’in doğum günü 15 Ocak 1929’a en yakın pazartesi günü Martin Luther King günü olarak ABD’de resmi tatil olarak kutlanıyor.

Fotoğraf: Mehet Demirci

King’in o gün yaptığı konuşma Amerika tarihindeki en etkili konuşmlardan biri olarak kabul ediliyor. King’in bu şu ifadesi tarihe mal oldu: “Bir rüyam var. Gün gelecek, eski kölelerin evlâtlarıyla eski köle sahiplerinin evlâtları, Georgia’nın kızıl tepelerinde kardeşlik sofrasına birlikte oturacaklar.”

Fotoğraf: Mehmet Demirci

Georgia eyaletinde bir din adamının çocuğu olarak dünyaya gelen Martin Luther King kısa yaşamında insan hakları konusunda amansız mücadelesi ile adını tarihe yazdırdı. 1950 ve 1960’lı yıllarda Güney eyaletlerindeki katı ırkçılığa karşı sivil itaatsizlik eylemleriyle mücadele eden Dr King, 1968’de Memphis’de uğradığı suikast sonucu 39 yaşında yaşamını yitirdi.

King’in doğum günü binlerce Amerikalı tarafından anıt önünde kutlanıyor.  (Fotoğraf: Mehmet Demirci)

Martin Luther King adına başkent Washington DC’ de devasa bir anıt bulunuyor. Her yıl King’in doğum gününde binlerce Amerikalı bu anıtı ziyaret ederek bu sıradışı insanın doğum gününü kutluyor.

1963’teki İş ve Özgürlük içi Washington’a Yürüyüş eylemi Amerikan tarihinde önemli bir yere sahip. King’in başlatığı bu eylem sonrasında 1964’te Vatandaşlık Yasası, kanunlaşarak ırk ayrımcılığı ve istihdamda ayrımcılığı sona erdi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com