Bangladeş’te ‘kamuda liyakat’ isyanı: Polis halka ateş açtı, en az 105 ölü

Bangladeş'te Yüksek Mahkemenin, geçen ay kontenjan sisteminin yeniden uygulanması kararı almasının ardından protestolar başlamıştı. Ölü sayısı her geçen gün artıyor.

  • ü
  • 20 Temmuz 2024
  • ü
  • Dünya

Bangladeş'te protestolar sürüyor (FOTOĞRAF: MUNIR UZ ZAMAN / AFP)

Bangladeş’te halk, kamuda kontenjanın kaldırılması ve liyakata dayalı yeni bir sisteme geçilmesi talebiyle ayaklandı. Yüksek Mahkemenin, geçen ay kontenjan sisteminin yeniden uygulanması kararı almasının ardından protestolar başlamıştı.

Bangladeş’te, 1971’deki Bağımsızlık Savaşı’nda görev alan kişilerin çocuklarına kamu sektöründe kontenjan ayrılması kararına ilişkin protestolarda 105 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

ÖLÜ VE YARALI SAYISI ARTIYOR

Polis yetkilileri, protestolarda çoğu başkent Dakka’da olmak üzere bugün 30 kişinin öldüğünü belirtti. Yetkililer, protestoların başladığı günden bu yana ölü sayısının 105’e yükseldiğini bildirdi. Sağlık yetkilileri de 2 binden fazla kişinin yaralandığı bilgisini verdi.

Ülkede mobil internet bağlantısının kesildiği aktarılırken, sosyal medyaya erişim de kısıtlandı. Bangladeş kaynaklı haber sitelerine ülke dışından da ulaşılamıyor.

HÜKÜMET ORDUYA TALİMAT VERDİ

Hükümet, protestoların şiddetinin artması nedeniyle ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ilan etti ve durumu kontrol altına alması için orduya talimat verdi.

FOTOĞRAF: AFP

Sokağa çıkma yasağı cuma gecesi itibarıyla yürürlüğe girecek.

YENİ KONTENJAN TEKLİFİ

İktidardaki Avami Birliği Partisinden yapılan açıklamada, söz konusu kontenjanın yüzde 30’dan 20’ye düşürülmesi teklifi yapıldı.

Bu kapsamda kotanın yüzde 20’ye düşürülmesi için iktidar partisinin 21 Temmuz’da Yüksek Mahkeme’ye başvuruda bulunması bekleniyor.

YABANCI ÖĞRENCİLER ÜLKEDEN AYRILDI

NDTV televizyonunun bildirdiğine göre, Bangladeş’te okuyan 300’ün üzerinde Hindistanlı üniversite öğrencisi, ülkelerine döndü.

ORDU, BAŞBAKANIN EVİNİ KORUYOR

Öte yandan Bangladeş ordusu, Başbakan Şeyh Hasina Vecid’in evini korumakla görevlendirildi.

FOTOĞRAF: MUNIR UZ ZAMAN / AFP

Bangladeş’te protestolar sürerken göstericiler, ülke genelinde “hayatı durdurma eylemi” başlatmıştı. Protestoların baş koordinatörlerinden Asif Mahmud, ülke genelinde “hayatı durdurma eylemi” ilan ettiklerini, bu kapsamda hastaneler ve acil servisler dışındaki tüm kurum ve kuruluşların faaliyet göstermesine izin verilmeyeceğini duyurmuştu.

KAMU SEKTÖRÜ KONTENJANLARI NEDİR?

Bangladeş’te kamuda işe giriş pozisyonlarının yüzde 56’sı belirli demografik gruplar ve sınıflar için ayrılırken, bunun yüzde 30’u, 1971’deki Bağımsızlık Savaşı’na katılanların ailelerini kapsıyor.

Bangladeş’te ölü sayısı artıyor (FOTOĞRAF: MUNIR UZ ZAMAN / AFP)

Söz konusu kontenjanlar, ülke çapındaki protestolar üzerine 2018’de kaldırılmıştı.

Yüksek Mahkemenin, geçen ay kontenjan sisteminin yeniden uygulanması kararı almasının ardından protestolar başlamıştı. Protestocular, bu sistemin liyakata dayalı bir sistemle değiştirilmesini talep ediyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com