Bangladeş: Geçiş hükümetinin başına Nobel Barış Ödüllü Muhammed Yunus getirildi

Bangladeş'te günlerdir süren hükümet karşıtı gösterilerde 230 kişinin ölmesi, Başbakan'ın da kaçmasının ardından geçici hükümetin başına Nobel Barış Ödüllü Muhammed Yunus atandı.

  • ü
  • 07 Ağustos 2024
  • ü
  • Dünya

Başbakan Şeyh Hasinanın Chittagong kentindeki bir duvar resmine hasar veren göstericiler... (© Mohammed Shajahan/ZUMA Press Wire)

‘Kamuda kontenjan’ protestolarında iki günde 230’u aşkın kişinin katledilmesi ve Başbakan Şeyh Hasina Vecid’in ülkeden kaçmasının ardından Güney Asya ülkesi Bangladeş’te geçiş hükümeti şekillenmeye başladı.

Ordunun kurulacağını açıkladığı geçiş hükümetinin başına, Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed Yunus atandı.

AA’nın Dhaka Tribune gazetesinden aktardığına göre yetkililer, Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin ile Öğrenci Ayrımcılık Karşıtı Hareketi yöneticileri arasında yapılan toplantı sonucunda, geçici hükümetin başına Nobel Barış Ödüllü Muhammed Yunus’un atandığını doğruladı.

Ayrıca yetkililer, geçiş hükümetinin kalan üyelerinin de çeşitli siyasi partilerle yapılan istişarelerin ardından belirleneceğini kaydetti.

KATLİAM YAPTI

Bangladeş’te 1971’deki Bağımsızlık Savaşı’nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından temmuz ortasında öğrencilerin başını çektiği protestolar başlamıştı.

Yüksek mahkemenin temmuz sonunda kontenjan kotası oranlarını düşürmesiyle protestolara son verildiği duyurulmuştu.

Gösterilerdeki şiddet olaylarından sorumlu tutulan Cemaat-i İslami Partisi ve öğrenci kanadının yasaklanmasının ardından protestocular, bu kez de gösterilerde yaşamını yitirenler için “adalet” çağrısıyla sokaklara dökülmüştü.

Gösterilerde 230’dan fazla kişi katledildi, binlerce kişi gözaltına alındı.

BAŞBAKAN KAÇTI, KONUTU BASILDI

Olaylar artarak devam ederken, Başbakan Şeyh Hasina resmi konutundan ayrılarak askeri helikopterle Hindistan’a kaçmış, bu sırada göstericiler, Başbakan’ın resmi konutunu basmıştı.

Siyasi parti temsilcileriyle görüşen Bangladeş Ordu Komutanı General Waker-Uz-Zaman, Hasina’nın istifa ettiğini ve geçiş hükümeti kurulacağını duyurmuştu.

Öğrenci protestolarının koordinatörlerinden Nahid İslam, ülkede kurulması planlanan geçiş hükümetinin başına Nobel Barış Ödüllü Muhammed Yunus’un geçmesini istediklerini açıklamıştı.

MUHAMMED YUNUS KİMDİR?

Başbakan Hasina’nın uzun zamandır rakip olarak gördüğü 84 yaşındaki Muhammed Yunus “yoksulların bankacısı” olarak tanınıyor.

Çok sayıda mali suçlamadan ötürü Bangladeş’te mahkum edilen Nobel Barış Ödüllü Yunus hakkında, Şeyh Hasina ile aralarındaki soğuk ilişkileri nedeniyle hedef alındığı yönünde birçok iddia ortaya atılmıştı.

Aralarında eski ABD Başkanı Barack Obama, eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve diğer birçok ünlü ismin de bulunduğu bir grup, Şeyh Hasina’ya mektup göndererek Yunus hakkındaki yasal sürecin askıya alınmasını istemişti.

Muhammed Yunus, kurmuş olduğu Grameen Bankası ve öncü çalışmalarından dolayı 2006’da Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmüştü.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com