Dünya genelinde enerji fiyatlarındaki dalgalanmalardan sonra, Avrupa'da fiyatlar düşüşe geçerken, Türkiye'de hâlâ artış eğilimi sürüyor.
Dünya genelinde son iki yıldır artış gösteren enerji fiyatlarındaki yükseliş Avrupa için, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra belirgin hâle geldi. Katlanarak artan enerji fiyatları, belli bir noktadan sonra düşüş trendine geçse de fiyatlarda kriz öncesine henüz geri dönülemedi.
Peki, hangi ülkelerde enerji fiyatları artmaya devam ediyor? Türkiye, OECD ülkeleri arasında kaçıncı sırada?
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Aralık 2023 ayı enerji enflasyonu verilerini yayımladı. Elektrik, doğal gaz ve akaryakıt fiyatlarının son 1 yıldaki fiyat değişimini gösteren verilere göre Avrupa Birliği enerji enflasyonu ortalaması yüzde 5 azaldı. OECD ülkelerinde enflasyon ortalaması ise yüzde 2,3 azalırken G7 ülkeleri için bu oran yüzde 4,3 oldu.
Enflasyon oranı 2022 yılının Aralık ayına kıyasla düşük gözükse de enerji fiyatları hâlâ olağanın oldukça üstünde.
Dünyadaki bu düşüş trendine rağmen Türkiye’deki enerji fiyatları hâlen artmaya devam ediyor.
OECD verilerine göre, Çekya yıllık yüzde 30,7 artışla en fazla enerji enflasyonuna sahip ülke oldu. Listede Çekya’yı yüzde 26,1 enflasyon oranı ile Kolombiya’da takip ediyor.
Uzun zamandır listede birinci sırada yer alan Türkiye bu ay üçüncü sırada yer aldı. Türkiye, yüzde 21,1 yıllık enerji enflasyonu ile listede 3. sırada yer alsa da 2015 yılından bu yana enerji fiyatlarındaki artış göz önünde bulundurulduğunda birinciliğini koruyor.
Listeye göre Fransa yüzde 5,6, Polonya yüzde 4,3, Almanya yüzde 4,1 ve Kore yüzde 1,5 ile enflasyonun artış gösterdiği ülkelerden oldu.
En düşük enflasyon oranının gözlemlendiği Belçika’da enerji enflasyonu yüzde -26,5 olarak hesaplanırken bu oran İsveç’te ise yüzde -26, İtalya’da yüzde -24,7 ve Hollanda’da yüzde -24,6 oldu. Böylece -20’lerde seyreden enflasyon oranlarıyla, bu ülkelerde enerji fiyatları yaklaşık 4’te 1’e ucuzladı.