Avrupa Uzay Ajansı’nın yeni nesil Ariane 6 roketi, 4,5 milyar dolara mal oldu. Güney Amerika’nın kuzeydoğusundaki Fransız Guyanası’ndan fırlatılan Ariane 6, çeşitli uyduları ve deneysel uzay araçlarını taşıdı. Ancak istenen irtifaya sorunsuz bir şekilde tırmandıktan ve bir dizi küçük uyduyu doğru bir şekilde bıraktıktan sonra, roketin üst kademesi uçuşun hemen sonunda bir anormallik yaşadı.
Uçaktaki bilgisayarlar itiş sistemine basınç uygulayan yardımcı güç ünitesini (APU) zamanından önce kapatma kararı aldı. Bu da Ariane’ın üst kademesinin onu yörüngeden çıkarması gereken yanmayı başlatamamasına ve görevin son kısmı olan iki yeniden giriş kapsülünün fırlatılmasına neden oldu.
Kontrolörler durumu düzeltemedi ama uçuş yine de başarılı ilan edildi. Avrupa Uzay Ajansı Genel Müdürü Josef Aschbacher “Rahatladık, heyecanlıyız. Bu tarihi bir an. Yeni bir ağır yük roketinin ilk fırlatılışı her yıl gerçekleşmez; sadece 20 yılda 1 ya da belki 30 yılda 1 gerçekleşir. Ve bugün Ariane-6’yı başarıyla fırlattık” dedi.
Ariane 6’nın ilk yolculuğu 2020 için planlanmıştı ancak teknik sorunlar, COVID-19 salgını ve Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle gecikmelerle karşı karşıya kaldı.
200 metrelik roketin iki versiyonu var: Ariane 62 ve Ariane 64… Her ikisi de bir yıl önce emekli olan Ariane 5’in yerini aldı. Ariane 5, 117 fırlatmanın 112’sini başarılı bir şekilde gerçekleştirmeden önce, 1996’daki açılış uçuşundan dakikalar sonra patlamıştı.
Ariane 6’nın sıralanmış 30 görevi var, bunlardan 18’i Amazon’un yeni Kuiper uydu-internet takımyıldızının inşasına yardımcı olacak.