Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nden 24 milletvekili, Bakanlar Komitesi’ne, AİHM’nin Selahattin Demirtaş, Osman Kavala ve Yalçınkaya kararlarının uygulanması için çağrı yaptı.
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nden 24 milletvekili, Bakanlar Komitesi’ne, AİHM’nin ‘Yalçınkaya kararı’nın uygulanması için çağrı yaptı.
Brüksel Merkezli Barış ve Adalet Platformunun girişimleriyle yayınlanan bildiriye 13 farklı ülkeden 24 parlamenter imza attı.
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nden (AKPM) 24 milletvekili ortak yaptıkları açıklamada, Gülen cemaati yargılamalarının “insanlık suçu” olarak nitelendirildi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Kavala, Demirtaş ve Yalçınkaya kararlarının uygulanması için harekete geçmeye davet edildi.
Deklarasyonda Türkiye’deki terörle mücadelenin “muğlak” olduğu belirtilerek, Osman Kavala, Selahattin Demirtaş ve Yüksel Yalçınkaya davalarında adil yargılanma hakkının ihlal edildiği vurgulandı. Ortak metni imzalayanlar arasında DEM Partili Sevilay Çelenk Özen ve Berdan Öztürk de yer aldı.
Ortak deklarasyonda şu ifadeler kullanıldı:
“Aşağıda imzası bulunan bizler, aşağıdaki hususları beyan ederiz:
“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi son kararlarında Osman Kavala, Selahattin Demirtaş ve Yüksel Yalçınkaya davaları da dâhil olmak üzere çok önemli davaları incelemiştir.
“Mahkeme’nin kararlı tutumu, Türk terörle mücadele mevzuatının uygulanmasında önemli bir öngörülebilirlik eksikliği olduğunu ortaya koymakta ve adil yargılanma hakkı ile hukuki belirlilik ilkesinin sistematik bir şekilde ihlal edildiğini vurgulamaktadır.
“İhlal davalarına rağmen, Türk hükümetinin Mahkeme kararlarına uymayı reddetmesi, Avrupa Konseyi’ne üyelik yükümlülüklerini yerine getirmediğine işaret etmektedir. Ülkedeki mevcut durum, mağdurların kaçırıldığı ve Türkiye’ye iade edildiği endişe verici zorla kaybetme vakalarını ortaya çıkarmaktadır.
“Adli süreç ilkelerinin açıkça göz ardı edilmesi ve ‘nullum crimen sine lege’ (Kanun yoksa suç da yok) ilkesini ihlal eden muğlak terörle mücadele suçlamalarının kötüye kullanılması, uluslararası hukuka saygı gösterilmesindeki sistematik başarısızlığı açıkça göstermektedir.
“BM Keyfi Gözaltı Çalışma Grubu, uluslararası hukuku ihlal eden muğlak suçlamalara dayalı yaygın veya sistematik hapsetme veya diğer ciddi özgürlükten mahrum bırakma uygulamalarının insanlığa karşı suç teşkil edebileceğini defalarca ifade etmiştir.
“Bakanlar Komitesini, 2518 (2023) sayılı Karar ve 2261 (2023) sayılı ‘Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılması çağrısı’ Tavsiye Kararında ifade edildiği üzere, yukarıda açıklanan olağanüstü konularda kararlı bir şekilde harekete geçmeye davet ediyoruz.”
Deklarasyona imza atan isimler şunlar: Paul Gavan (İrlanda), Nerea Ahedo (İspanya), Hannah Bardell (İngiltere), Sevilay Çelenk Özen (Türkiye – DEM Parti), Roberto Ciavatta (San Marino), Jeremy Corbyn (İngiltere), Constantinos Efstathiou (Güney Kıbrıs), Emmanuel Fernandes (Fransa), Joël Giraud (Fransa), Andrej Hunko (Almanya), Marietta Karamanli (Fransa), Kimmo Kiljunen (Finlandiya), Stephanie Krisper (Avusturya), George Loucaides (Güney Kıbrıs), Alain Milon (Fransa), Simon Moutquin (Belçika), Marco Nicolini (San Marino), Joseph O’reilly (İrlanda), Berdan Öztürk (Türkiye – DEM Parti), Thomas Pringle (İrlanda), Tommy Sheppard (İngiltere), Søren Søndergaard (Danimarka), Anne Stambach-Terrenoir (Fransa), Nataša Sukıč (Slovenya).