Özellikle Rusya-Ukrayna savaşından sonra artan enerji fiyatları Avrupa'da düşüşe geçti. Türkiye'de ise istikrarlı olarak fiyatlar artıyor.
Türkiye, 2024 yılına elektrik, doğal gaz, su, akaryakıt ve gıdada yeni zamlarla girdi. Özellikle elektrik ve doğal gaz faturalardaki fiyat artışı tepkilere sebep oluyor. Türkiye’de uzun yıllardır enerji fiyatları artıyordu. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında ise dünya genelinde enerji fiyatları arttı.
Avrupa ülkeleri alternatif enerji kaynaklarına yönelmeye başladı. Bu sürede hem enerji fiyatları arttı hem de Ukrayna’dan büyük bir göç dalgası geldi. Fakat Avrupa ülkeleri bu süreci belli bir süre sonra kontrol altına alabildi ve enerji fiyatlarını düşürmeye başladı.
Peki Türkiye enerji fiyatlarındaki artışta (elektrik, doğal gaz, benzin, motorin) dünyada kaçıncı sırada? Dünya ülkelerinde enerji fiyat artışı oranı kaç? Avrupa’da elektrik ve doğal gaza ne kadar zam geldi?
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Şubat 2024 ayı enerji enflasyonu verilerini yayınladı. Enflasyon verisi; elektrik, doğal gaz ve akaryakıt fiyatlarının 2023 Şubat ayından 2024 Şubat ayını kapsayan son 1 yıldaki fiyat değişimini gösteriyor. Enflasyon verilerine göre Avrupa Birliği (AB) enerji enflasyonu ortalaması yüzde 3,2 düştü; OECD ülkelerinin ortalaması yüzde 0,5 gibi kısmen düşüşte; G7 ülkelerinin ortalamasında ise yüzde 3 azalma oldu.
Enflasyon oranı 2023 yılının Şubat ayına kıyasla düşük gözükse de enerji fiyatları hâlâ Rusya-Ukrayna savaşından önceki zamanlara göre oldukça yüksek. Dünyadaki bu düşüş trendine rağmen Türkiye’deki enerji fiyatları hâlen büyük bir istikrar ile artmaya devam ediyor.
OECD’nin yayınladığı verilere göre en çok enerji enflasyonu yüzde 32,3 ile Türkiye’de. Türkiye neredeyse her ay enerji enflasyonunda birinci sırada yer alıyor. Türkiye’nin ardından yüzde 25,9 ile Kolombiya geliyor. Üçüncü sırada yüzde 9,5 enerji enflasyonu ile yer alan Güney Afrika’yla beraber oranlar kısmen düşmeye başlıyor.
Fransa ve Portekiz yüzde 4,3 ile gelirken fiyat artan diğer ülkelerin enerji enflasyonları şöyle: İzlanda yüzde 3,7; İsrail yüzde 3,6; İsviçre yüzde 2,9; Meksika yüzde 2,3; Estonya yüzde 2; Güney Kore yüzde 1,6; Kanada yüzde 1,3; Hollanda yüzde 1,1; Slovenya yüzde 0,8 ve Lüksemburg yüzde 0,5.
İtalya enerji enflasyonun en düşük olduğu ülke oldu. İtalya’da enerji fiyatları yüzde 17,3 düştü. Ardından ise Litvanya yüzde 14; İngiltere yüzde 13,9; İsveç yüzde 10,5 ve Letonya yüzde 10 enerji fiyatlarını düşürdü.