Almanya’da ‘sahte profesör’ Ahmet Ü. dolandırıcılıktan hüküm giydi: 20 yıl kimse fark etmedi

Çıkarıldığı duruşmada, “Toplum içinde böyle görünmek hoşuma gitti.” diyen sahte profesör; dolandırıcılık, evrakta sahtecilik ve unvanların kötüye kullanılması suçlarından hüküm giydi.

  • ü
  • 27 Temmuz 2024
  • ü
  • Dünya

Almanya’nın Ruzey-Ren Vestfalya (NRW) eyalet hükümetine İslam din dersi konusunda danışmanlık yapan, hakkındaki iddialar nedeniyle 2021 yılında görevden alınan sahte profesör Ahmet Ü. (48), Duisburg Bölge Mahkemesi tarafından suçlu bulundu.

Cuma günü gerçekleşen son duruşmada, “Toplum içinde böyle görünmek hoşuma gitti.” diyen sahte profesör, dolandırıcılık, evrakta sahtecilik ve unvanların kötüye kullanılması suçlarından iki yıl denetimli serbestlik cezasına çarptırıldı. Ahmet Ü. ayrıca bir hayır kurumuna toplam 12 bin euro para ödeyecek.

HAYATI SAHTEKÂRLIK

Alman medyasının bildirdiğine göre; sanık Ahmet Ü.’nün, 2004 yılından bu yana çeşitli sertifika ve belgelerde sahtecilik yaptığı, ilgili sınavlara girmeden ve çalışmaları tamamlamadan doktor ve profesör unvanlarına sahip olduğu anlaşıldı. 2021 yılında, nitelikleri hakkında önemli şüpheler ortaya çıkınca görevden el çektirilen sahte profesör, o sırada devlet memuruydu. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından istihdam edilen Ahmet Ü., gerekli araştırmalar yapılınca gerçekler ortaya çıktı.

‘KARİYER’ BASAMAKLARINI HIZLI ÇIKTI

Maaşı kesilen ve memuriyeti sona erdirilen Ahmet Ü., ‘kariyer’inin başında ilgi odağı olmuştu. Öğretmen olarak hayatını kazanırken bir yandan da eyaletin farklı kurumlarında seminerler veriyordu. Bu arada eyalet hükümetinin bakanlarına, özellikle de İslam öğretimini koordine etmek için eyalet çapında bir komisyon kurulması konusunda doğrudan tavsiyelerde bulundu.

HEDEFLERİ BÜYÜKTÜ

Ü. 2017 yılında Duisburg-Essen Üniversitesi ‘ne sahte bir doktora ile başvurdu. İki yıl sonra, Türkiye’deki bir Alman enstitüsü olan Orient-Institut Istanbul’a başvurdu. Orada enstitü başkanı olmak istiyordu ve yine sahte sertifikalar sunmuştu.

FEDERAL CUMHURBAŞKANI İLE TANIŞTI

Ü. sonraki yıllarda da ‘kariyer’ basamaklarını hızla tırmandı. Kuzey Ren-Vestfalya’da Polis ve Kamu Yönetimi Yüksek Okulu’nda siyasal bilimler ve sosyoloji dersleri verdi. Ülke çapında konferanslar vermek üzere davet edildi, eski Federal Cumhurbaşkanı Christian Wulff ile tanıştı ve kültürlerarası konferanslara katıldı.

48 yaşındaki zanlı duruşma sırasında büyük ölçüde suçunu itiraf etti ve duruşmada “Bu benim 20 yıldır taşıdığım bir yüktü.” dedi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÇOK OKUNANLAR

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com