Almanya'da yapılan dört günlük iş haftası testinin sonuçları, çalışanların stres seviyelerini düşürdüğünü ve üretkenliklerini artırdığını gösterdi.
Almanya’da altı ay süresince test edilen dört günlük iş haftası modelinin sonuçları, Münster Üniversitesi tarafından değerlendirildi. 45 şirketin katıldığı pilot uygulamada, sadece üçte biri gerçekten çalışma günlerini azalttı.
DW Türkçe’nin aktardığına göre; çalışanların üretkenliği, stres seviyeleri ve genel sağlık durumları gözlemlendi. Sonuçlar, çalışma süresi kısaldığında çalışanların daha üretken ve stresiz olduğunu gösterdi. Ancak bu değişiklik çevresel etkiler yaratmadı ve sağlık sorunlarında sadece hafif bir azalma gözlendi. Ayrıca dört gün çalışanların daha fazla seyahat ettiği için beklenen enerji tasarrufu sağlanamadı.
Bu model, iş gücü açığını kapatmak için potansiyel sunuyor. Ancak, uzmanlar, projeye katılan şirketlerin başlangıçta bu modele olumlu yaklaşan firmalardan seçildiğini belirterek, bu sonuçların tüm sektörü yansıtmadığını savunuyor. Üretkenliği artırmak yerine maliyetlerin arttığını düşünen bazı işverenler, bu modelin çoğu sektörde uygulanamayacağını düşünüyor. Yine de, projeye katılan şirketlerin yüzde 70’i dört günlük çalışma haftasını kalıcı hale getirmeyi planlıyor.