Almanya’da Federal İstatistik Dairesi (Destatis), Nisan ayına ilişkin tahmini enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre Almanya’da tüketici fiyatları Nisan’da bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 2,1 arttı. Almanya’da Mart ayında yüzde 2,2 olan enflasyon oranı, Şubat’ta yüzde 2,5’ti.
Enflasyonun hızının kesilmesinde bir kez daha enerji fiyatlarındaki düşüş önemli rol oynadı. Federal İstatistik Dairesi verilerine göre, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergisi politikalarının etkisiyle petrol fiyatlarının düştüğü Nisan’da, Almanya’da da enerji fiyatlarında geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 5,4 azalma kaydedildi.
Almanya’da enflasyondaki düşüş eğiliminin sürmesi, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) da faizleri indirmeye devam etme ihtimalini artırdı. AMB geçtiğimiz haftalarda mevduat faizini 25 baz puan indirerek yüzde 2,25’e düşürmüştü. AMB’nin Haziran’da faizleri daha da düşürmesine kesin gözüyle bakılıyor.
Almanya’da koronavirüs pandemisi ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle yaşanan belirgin fiyat artışlarının ardından 2024’te 12 aylık ortalama enflasyon yüzde 2.2’ye kadar geriledi.
Ancak ABD’nin gümrük vergisi politikalarının yarattığı belirsizlik ve Alman parlamentosundan geçen devasa mali paketin fiyatları yeniden yükseltmesinden endişe ediliyor.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Mart rakamlarını açıklayan Federal İstatistik Dairesi’nin çekirdek enflasyona ilişkin verisi de bu endişeleri artıyor. Verilere göre, Almanya’da Mart yüzde 2,6 olan çekirdek enflasyon Nisan’da yüzde 2,9’a yükseldi.
Çekirdek enflasyon oranı, gıda ve enerji gibi kalemlerin dışarıda bırakıldığı mal ve hizmetlerdeki fiyat artış hızını ifade ediyor. Birçok analist, bu veriyi fiyatlardaki değişikliğin daha sağlıklı yorumlanabilmesi ve daha iyi bir tahminde bulunulabilmesi bakımından daha önemli bir gösterge olarak görüyor. AMB de çekirdek enflasyonu ana gösterge olarak kabul ediyor.
Enflasyonun gerileme eğilimini sürdürdüğü Almanya’da bugün ekonomik büyümeye ilişkin de bir veri açıklandı. Destatis verilerine göre, Alman ekonomisi 2025 yılının ilk çeyreğinde yüzde 0,2 oranında büyüdü.
Avrupa’nın en büyük ekonomisine sahip Almanya’da, 2024 yılının son çeyreğinde gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) yüzde 0,2 düşmüştü. Bu yılın ilk çeyreğindeki büyümede, özel tüketim ve yatırımdaki artışın etkili olduğu düşünülüyor.