Alman istihbaratının eski başkanı Hans-Georg Maassen, aşırı sağcı olarak fişlendi

Almanya’da iç istihbarat teşkilatı olarak görev yapan Anayasayı Koruma Dairesi’nin, kurumun eski başkanı Hans-Georg Maassen’i izlediği ve onu aşırı sağcı olarak kayıt altına aldığı ortaya çıktı.

Hans-Georg Maassen (FOTOĞRAF: JENS SCHLUTER / AFP)

Alman Anayasayı Koruma Dairesi (BfV) eski başkanı Hans-Georg Maassen’in başkanı olduğu eski kurum tarafından takip altına alındığı ve eylemleri nedeniyle “aşırı sağcı” olarak kayıtlarına geçirdiği ortaya çıktı. Alman devlet televizyonu ARD’nin araştırma haberine göre uzun süredir hakkında istihbarat toplayan Anayasayı Koruma Dairesi, yeterli miktarda verinin elde edilmesinden sonra eski başkanını “aşırı sağcı” kategorisinde izlemeye aldı. BfV konunun kişisel haklarla ilgili olduğu gerekçesiyle açıklama yapmak istemedi.

20 SAYFALIK MEKTUPLA BİLDİRMİŞLER

Eski kurumunun kendisini “aşırı sağcı” olarak kayıt almasından haberdar olan Maassen, kendi internet sitesinde yaptığı açıklamada kurumdan kendisine 20 sayfalık bir mektup gönderildiğini duyurdu. İddiaların temelsiz ve haksız olduğunu savunan Maassen, kendisinin bu şekilde kayıt altına alınmasını “özgür demokratik temel düzene yapılan bir saldırı” olarak niteledi. Anayasayı Koruma Dairesi eski başkanı hakkındaki bu gelişmeden Alman Federal Meclisi’nin sorumlu üyeleri de bilgilendirildi. Gizli bir toplantı ile istihbarat konusunda ilgili meclis üyelerine bilgilendirme yapıldı. Bugünlerde bir parti kurma hazırlığında olan Maassen, geçtiğimiz aylarda eski kurumuna başvurarak, kendisi hakkında toplanan veriler hakkında bilgi talebinde bulunmuştu.

ERKEN EMEKLİYE AYRILDI

Maassen, CDU’lu Merkel hükümetinde 2012‘den 2018’e kadar BfV‘nin başkanlığını yürüttü. Daha sonra, Chemnitz’de göçmelere yönelik kovalamaca videolarının ortaya çıkmasından sonra hükümetin sığınma politikasıyla ilgili sert eleştirilerde bulunmuştu. Eski bir CDU üyesi olan Maassen, açıklamaları üzerine çıkan anlaşmazlık sonrasında 61 yaşında iken emekliye sevk edildi. Eski yetkili o zamandan bu yana sık sık komplo teorileri içeren açıklamaları ve radikal sağcı açıklamalarıyla dikkatleri çekti.

GÖÇMENLERE ‘KANSER‘ BENZETMESİ

Thüringen Eyaleti Anayasayı Koruma Dairesi Başkanı Stephan Kramer, 2021 yılında Thüringen eyaletinde CDU’nun adayı olan Maassen hakkındaki, “Oy toplamak için antisemit klişeler kullanıyor“ suçlamasında bulunmuştu.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Maaßen geçen yıl Kasım ayında sağcı İsviçre dergisine yaptığı açıklamada göçmenleri kansere benzetmişti. Almanya için kemoterapi öneren Maassen, “kültürel olarak yabancı bölgelerden gelen kontrolsüz milyonlarca yabancı“ için “acı verici operasyonlar yapılması“ çağrısı yapmıştı.

PARTİ KURMAYI PLANLIYOR

Yaptığı açıklamalar nedneiyle CDU yönetimi tartışmalı ismi partiden ihraç işlemlerini başlarken, Maassen geçtiğimiz günlerde CDU’dan istifa etmişti. Maassen, şu günlerde liderliğini yaptığı sağ muhafazakar dernek “Değer Birliği“ adına bir parti olarak kurmanın planları içinde.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com