Müslüman ve Yahudi kuruluşlar, helâl-koşer kesim konusunu Mart 2022'de AİHM'ye taşımıştı. Belçika'da şoksuz kesim sadece Brüksel Başkent Bölgesi'nde uygulanabiliyor.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), helâl kesim olarak adlandırılan, hayvanların uyutulmadan (şoklamasız) kesilmesini yasaklayan düzenlemelerin, inanç özgürlüğüne aykırı olmadığına ve ayrımcılık içermediğine yönelik kararı tartışılıyor. Belçika İslam Temsil Kurumu ve Belçika İslam Koordinasyon Kurulu, AİHM’nin İkinci Dairesi tarafından verilen karara ilişkin AİHM’nin Büyük Dairesi’ne itirazda bulunacaklarını belirtti.
Yapılan yazılı açıklamada, “AİHM’nin dini usullere göre kesim yasağının din özgürlüğüne yönelik ihlal teşkil ettiğini kabul etmesine rağmen, bu müdahalenin orantılı olduğuna karar vermesi, Belçika’daki Müslümanları hayal kırıklığına uğrattı. İslami Kuruluşlar, Büyük Daire’nin, kararın Belçika’daki Müslümanlar için yarattığı temel ve pratik hayattaki engelleri hatalı bir şekilde göz ardı ettiğini düşünüyor ve bu durumun düzeltilmesini ümit ediyor.” denildi.
Açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile dini özgürlüklerin güvence altına alındığı belirtildi ve “Belçika’daki Müslüman toplumu, bu karardan dolayı ötekileştirici ve ayrımcı muameleye maruz kaldıklarını hissediyor ve dini özgürlüklerine yönelik kısıtlamaların nereye kadar gideceğini merak ediyor.” ifadeleri kullanıldı.
AİHM, Valon ve Flaman bölgelerinde uygulanan ve hayvan refahı gerekçesiyle getirilen şoksuz kesim yasağının din özgürlüğüne meşru bir müdahale olduğuna karar vermişti. Bu karar, Belçika’da Flaman ve Valon bölgelerinde 2017 ve 2018 yıllarında çıkarılan kararnamelerle yürürlüğe giren ve İslam ile Yahudilik inancına göre yapılan helal ve koşer kesim yöntemlerini yasaklayan düzenlemeleri destekler nitelikteydi. Müslüman ve Yahudi kuruluşlar, bu konuyu Mart 2022’de AİHM’ye taşımıştı. Belçika’da helâl kesim yalnızca Brüksel Başkent Bölgesi’nde uygulanabiliyor.