AİHM, bir Türk sığınmacıyı geri ittiği gerekçesiyle görülen davada hak ihlali tespit etti ve Yunanistan'ı mahkûm etti.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türk sığınmacıyı geri ittiği (pushback) gerekçesiyle görülen davada Yunanistan’ı mahkûm etti. Mahkeme, Türk başvurucu A.E. için ise ispat yükünün sağlandığı belirtilerek hak ihlali yaşandığına ve 20 bin Euro tazminat ödenmesine hükmetti.
Avukat Rümeysa Budak, önceki günlerde yaptığı açıklamada, “Temmuz 2024’te duruşması görülen (https://echr.coe.int/w/g.r.j.-v.-greece-and-a.e.-v.-greece),Yunanistan’dan geri itilen A.E. ve G.R.J v. Yunanistan başvurularına dair kararlar 7 Ocak’ta açıklanacak.AİHM’in denizden pushback vakalarında ispat yükümlülüğü ve meta datalara yaklaşımı açısından öncü iki karar olacak.” ifadelerini kullanmıştı. Budak, kararın açıklanmasından sonra yaptığı paylaşımda ise, “AİHM, pushback başvurularında beklediğim gibi dosyaları ispat yükü açısından ayırarak Afgan başvurucu G.R.J için başvuruyu kabul edilemez buldu. Türk başvurucu A.E. için ise ispat yükünün sağlandığını belirterek 3,5 ve 13. md açısından ihlal buldu,20bin Euro tazminata hükmetti.” dedi.
Avrupa İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi (CPT), düzensiz göçmenlerin yasa dışı yollardan geri itilmesi (pushbacks) konusunda geçtiğimiz yılın temmuz ayında Yunan hükümetini uyaran bir rapor yayımladı. Bir Avrupa Konseyi organı olan CPT’nin geçen yıl sonlarında Yunanistan’daki kimi geri gönderme ve polis merkezlerini kapsayan denetim ziyaretini kapsayan raporda, çok sayıda göçmenin Meriç Nehri bölgesindeki kara sınırından ve Ege Denizi üzerinden Türkiye’ye zorla geri gönderildiğine örneklerle yer verilmişti.