Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Yüksel Yalçınkaya kararına benzer nitelikteki 1000 başvuruyu daha Türkiye'ye tebliğ ettiğini açıkladı. Kararda hükümetten görüş istenmediğinin altının çizilmesi dikkat çekti.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), ‘Yüksel Yalçınkaya’ kararına benzer nitelikteki bin (1000) başvuruyu daha Türkiye’ye tebliğ ettiğini açıkladı. AİHM’nin sosyal medya hesabından konua ilişkin yapılan paylaşımda, “Avrupa Mahkemesi, Yüksel Yalçınkaya v. Türkiye kararının devamı olarak ByLock mesajlaşma uygulamasının kullanımına dayalı mahkûmiyet kararlarına ilişkin 1000 başvuruyu Türk Hükümetine bildirdi.” denildi. Basın açıklamasında hükümetten görüş istenmediğinin altının çizilmesi dikkat çekti.
Yüksel Yalçınkaya kararında, benzer durumda mahkemenin önünde 8 bin 500 derdest dosya olduğu hatırlatılmış ve AKP Hükümeti, ‘hukuku uygulamaya’ ve mahkemenin kararının gereğini yapmaya çağrılmıştı. AİHM, 27 Eylül’de açıkladığı Yalçınkaya kararında Türkiye’deki yargılamalarda ‘suç uydurulduğunu’, ‘varsayımlarla’ insanların ‘terör’den mahkum edildiğini aktarmış ve Türkiye’deki yargıya ‘kanunsuz suç ve ceza olmaz’ ilkesi hatırlatılmıştı.
Kararı değerlendiren avukat Rümeysa Budak, “AİHM tarafından yayınlanan basın açıklamasında ise 1000 başvurunun Hükümet’e tebliğ edildiği belirtilmiş. Mahkeme ayrıca bu başvurular için tarafların başvuruya dair gözlemlerini sunmasına gerek olmadığını, Hükümet’in gerekli görmesi halinde gözlemlerini sunabileceğini belirtmiş.” diyerek kararların önemini hatırlattı.
Rümeysa Budak, daha önceki paylaşımında ise, “Yalçınkaya Büyük Daire kararıyla benzer nitelikteki silahlı terör örgütü üyeliği yargılamalarına dair 800 başvuru Türk hükümetine savunma için tebliğ edildi.” ifadelerini kullanmıştı.
Hakan Kaplankaya yaptığı değerlendirmede şöyle dedi:
“Geçenlerde tahmin ettiğimiz üzere Yalçınkaya benzeri dosyalar incelenmeye başladı. Hükümete 3 Haziran’a kadar süre verilerek 1000 başvuru komünike edildi. Hükümetin süre uzatımı talebinde bulunması şaşırtıcı olmaz. AİHM inceleme usulünde değişiklik yapmış. Daha önce tutukluluk başvuruları için başvuruculardan görüş istemeyen AİHM, bu defa Hükümetten dahi görüş istememiş. Yalçınkaya kararı net, benzer başvurularda süreci uzatmak istemiyor AİHM. İlginç bir husus da şu, tazminat talebinde dahi bulunmanıza gerek yok diyor AİHM. Dolayısıyla Mahkeme Yalçınkaya’da olduğu gibi bu davalarda manevi tazminat vermeyecek. Yargılama masraflarına dair ise dava başı 1000 euro gibi ortak bir rakam verebileceğini tahmin ediyorum. Hayırlı olsun!”
Avukat Gizay Dulkadir ise, “15 Temmuz yargılamalarına ilişkin birkaç gün önce e-comms üzerinden tarafımıza açılan dosyalar hükümete tebliğ edildi, bilgilendirme mailleri de yollanmış. Tam 1000 başvurucu hakkında karar verilecek. 1000 kişi hakkında hak ihlali kararı çıkması bekleniyor buna rağmen AİHM kararlarını uygulamamakta direnen bir zihniyet var. Onların anlayacağı dilden söyleyeyim; sizin bu ülkeye verdiğiniz zararı işgal kuvvetleri bile vermemiştir.” eleştirisini yöneltti.