Yeni bir anayasa hazırlanmasının yaklaşık 3 yıl, seçimlerin ise 4 yıl sürebileceğini belirten HTŞ lideri Ahmed Şara, SDG'nin Suriye Ordusu'na entegre edileceini öne sürdü.
Suriye’de Beşar Esad rejiminin devrilmesinin ardından, geçiş yönetiminin lideri olan Muhammed el Culani kod adlı Ahmed Şara, Suriye’nin kurtuluşunu halkın fedakârlıklarına borçlu olduklarını söyledi. Yeni anayasa ve seçim sürecinin zaman alacağını belirten Şara, tüm toplumu kapsayacak bir ulusal diyalog sürecinin başlatılacağını ifade etti. Yeni bir anayasa hazırlanmasının yaklaşık 3 yıl, seçimlerin ise 4 yıl sürebileceğini belirten Şara, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Suriye Ordusu’na entegre edileceini öne sürdü.
Suriye’de Baas Partisi öncülüğündeki Beşar Esad rejiminin çöküşünün ardından, “Heyet Tahrir el Şam” ve “Askeri Operasyonlar Yönetimi” lideri Ahmed Şara, Suriye’nin kurtuluşunun kendisine mal edilmemesi gerektiğini belirtti. Al Arabiya TV’ye konuşan Şara, “Suriye’yi kurtaran ben değilim, bu halkın fedakârlığıdır,” diyerek, Suriye halkının kendi kurtuluşunu sağladığını kaydetti.
Şara, yapılan mücadelenin sadece Suriye’nin değil, tüm bölgenin ve Körfez ülkelerinin güvenliğini önümüzdeki 50 yıl boyunca garanti altına alacağını söyledi.
Şara, yeni bir anayasa hazırlanmasının yaklaşık 3 yıl, seçimlerin ise 4 yıl sürebileceğini belirtti. Sağlıklı bir seçim süreci için kapsamlı bir nüfus sayımının yapılmasının şart olduğunu ifade etti. Ayrıca, ülkenin şu an hukukun yeniden inşası aşamasında olduğunu ve bu sürecin halkın yaşamında hizmetler açısından köklü değişiklikler yaratacağını söyledi.
Geçici hükümette yapılan tek tip atamalara dair eleştiriler hakkında Şara, bunun uyumun sağlanması adına gerekli olduğunu belirtti. Bu dönemde yapılacak bir paylaşım sisteminin geçiş sürecini zedeleyeceğini vurguladı.
Şara, eski rejim döneminde suç işleyen herkesin adalet önünde hesap vereceğini söyledi. Ayrıca, intikam amaçlı bazı olayların beklentilerin çok altında kaldığını ve halkın büyük ölçüde barışçıl bir şekilde birlikte yaşadığını ifade etti.
Şara, Heyet Tahrir el Şam ve diğer grupların kesinlikle dağıtılacağını ve bunun Ulusal Diyalog Konferansı’nda açıklanacağını belirtti. Yeni yönetimin, ülkeyi bir devlet mantığıyla yöneteceğini ve Suriye’nin artık kimse için bir sorun kaynağı olmayacağını vurguladı.
SDG ile müzakerelerin devam ettiğini ve bu güçlerin ileride Suriye Silahlı Kuvvetleri’ne entegre edileceğini belirten Şara, Kürtlerin Suriye toplumunun ayrılmaz bir parçası olduğunu ve ülkenin bölünmeyeceğini vurguladı.
Şara, Suudi Arabistan’ın Suriye’nin istikrarına verdiği desteğin çok önemli olduğunu belirterek, Riyad yönetimiyle büyük yatırım fırsatlarının değerlendirileceğini ifade etti. Ayrıca, Suudi Arabistan’da doğup büyüdüğünü hatırlatan Şara, yeniden Riyad’ı ziyaret etmeyi arzuladığını dile getirdi.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Şara, İran’ın bölgedeki politikalarını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini ve daha olumlu bir rol üstlenmesi yönünde umut taşıdığını ifade etti. Rusya hakkında ise, Moskova’nın Suriye ile stratejik çıkarları olduğunu belirtti ve Rusya’nın ülkeden itibarlı bir şekilde ayrılmasının önemini vurguladı.