ABD Yüksek Mahkemesi, Çinli şirket ByteDance’in TikTok platformunu 19 Ocak'a kadar satmaması halinde uygulamanın ABD'de yasaklanmasını öngören yasayı onadı. ByteDance'in 'ifade özgürlüğü savunmasını' reddeden mahkeme, şirketin Çin ile ilişkileri nedeniyle yüksek güvenlik endişelerine vurgu yaptı.
ABD’nin en üst yargı organı Yüksek Mahkeme, Çin merkezli ByteDance’ın video paylaşım platformu TikTok’a erişimin engellenmesini öngören yasayı onadı. ByteDance yasaya itiraz etmiş ve uygulamanın ABD’deki 170 milyondan fazla kullanıcısı için ifade özgürlüğü korumalarını ihlal ettiğini savunmuştu.
ByteDances’in itirazını reddeden Yüksek Mahkeme’nin kararına göre; şirket, 19 Ocak’a kadar TikTok’un Amerikan versiyonu için onaylı bir alıcı bulmazsa ABD’de yasaklanacak.
Yüksek Mahkeme kararında, “170 milyondan fazla Amerikalı için TikTok’un ifade, etkileşim araçları ve topluluk kaynağı için farklı ve geniş bir çıkış noktası sunduğuna şüphe yok. Fakat Kongre, TikTok’un veri toplama uygulamaları ve yabancı bir düşmanla ilişkisine dair iyi desteklenen ulusal güvenlik endişelerini gidermek için elden çıkarmanın gerekli olduğuna karar verdi” ifadesi yer aldı.
ABD’li yetkililer ByteDance’i Çin hükümetiyle bağlantılı olmakla suçluyor ve TikTok’a ilişkin ulusal güvenlik endişelerini dile getiriyor.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Bundan kısa süre önce Çin Devleti’nin Tik Tok’un ABD operasyonlarının satılmasına sıcak baktığı iddiaları gündeme gelmişti. Elon Musk’ın da şirketi almak istediği konuşulmuştu.
ABD medyası, görevini devretmeye hazırlanan Başkan Joe Biden’ın, TikTok’u yasaklama kararını uygulamayacağı iddiasını gündeme taşıdı. Çok sayıda medya organı, Biden’ın TikTok’u yasaklamayacağını ve bu kararı seçilmiş Başkan Donald Trump’a bırakacağını haberleştirdi.