Avrupa Birliği 2 yıl süren müzakerelerin ardından Yapay Zekâ Yasası’nı onayladı.
2 yıl süren müzakerelerin ardından Avrupa Birliği üye ülkeleri yapay zekâ güvenliği ve kullanımını düzenleyen yasaları onayladı. Üye ülkeler geçtiğimiz Aralık ayında, Avrupa Komisyonu’nun ilk olarak 2021 yılında sunmuş olduğu yasa tasarısı üzerinde uzlaşıya varmıştı. Ancak Fransa ve Almanya gibi ülkelerin çekinceleri neticesinde metnin son hâli hakkında yaşanan anlaşmazlıklar uzamıştı. Nihayetinde, yasa tasarısı 2 Şubat Cuma günü Brüksel’de yapılan toplantıda tüm üye ülkeler tarafından onaylandı.
27 üye ülkenin tamamının yasanın son taslağını kabul etmesiyle AB, yapay zekânın güvenli ve etik kullanımına yönelik getirilen ilk yasal düzenlemeyle dünyada öncü olmuş oldu. Yapay Zekâ Yasası’nın, yapay zekânın güvenliğini ve kullanımını yönetecek en kapsamlı kurallar dizisi olduğu ve askeri kullanım da dahil olmak üzere küresel endüstrileri şekillendireceği söyleniyor.
AB Komiseri Thierry Breton, yüksek riskli yapay zekânın kullanımına yönelik yönetişim ve şeffaflık gerekliliklerini içeren yeni düzenlemeler hakkında, Yapay Zekâ Yasası’nın yapay zekâ şirketlerine “öngörülebilir bir düzenleyici ortam” sağlayarak onları destekleyeceğini söyledi.
Avrupa Parlamentosu tarafından 2024 Nisan-Mayıs gibi oylanması planlanan Yapay Zekâ Yasası’nın Mayıs 2024’te resmileşeceği öngörülüyor. Bazı maddeler 6 ay içerisinde uygulamaya koyulacak olsa da paketin tamamının önümüzdeki 2 yıl içerisinde yürürlüğe gireceği düşünülüyor.