AB, 600 personeli Bulgaristan’a gönderiyor: Türkiye sınırında göçmen önlemi

Schengen bölgesine tam katılım sağlamak için bekleyen Bulgaristan mültecilere uyguladığı kötü muamele ile gündemde. Frontex, 600 personelini Bulgar sınırına gönderiyor.

  • ü
  • 29 Şubat 2024
  • ü
  • Dünya

Avrupa Birliği, Bulgaristan-Türkiye sınırında güvenlik önlemlerini artırıyor. (Fotoğraf: Nikolay DOYCHINOV / AFP)

Geçtiğimiz yılın sonunda hava ve deniz sınırı için Schengen serbestiyeti alan ve kara sınırının açılması için 2024 yılında görüşmeleri devam edecek olan Bulgaristan, sınırda yakaladığı mültecilere uyguladığı işkence ve kötü muamele ile gündemde. Frontex (Avrupa Birliği Sınır Güvenliği Birimi), yaklaşık 600 personelini Bulgaristan sınır polisi ile çalışmak üzere görevlendiriyor.

BULGAR SINIRINDA KÖTÜ MUAMELE

Balkan Araştırmacı Gazetecilik Ağı’nın (BIRN) ortaya çıkardığı Frontex belgelerine göre Bulgar görevlileri Türkiye – Bulgaristan sınırında yakaladıkları mültecileri çıplak arama, copla darp, mal varlığına el konulması, sözlü taciz, geri itme gibi pek çok kötü muameleye maruz bırakıyor.

Frontex’in bu iç raporlarına göre son 18 ayda, ‘Taliban’ olmakla yaftalanmaktan polis köpeklerine ısırttırılmaya kadar birçok sözlü ve fiziki müdahaleye maruz kalan mültecilerin kimlik bilgilerinin kaydı da tutulmuyor. Bulgar sınır polisi ise, Frontex yetkililerini geri itmelerin sıklıkla yaşandığı bu ‘sıcak bölgelerden’ uzak tutuyor.

Belgeler, Bulgar yetkililerin yanı sıra Frontex ve Avrupa Komisyonu yetkililerinin de bu uygulamaları görmezden geldiğini ortaya koyuyor. Komisyon, Schengen bölgesine tam katılım sağlamak üzere olan Sofya’nın elde ettiği ‘başarılı sonuçtan’ memnun gözüküyor.     

FRONTEX’TEN YENİ TEDBİRLER

Schengen bölgesine katılım sürecinde üye ülkelerin mülteci konusundaki çekinceleriyle birlikte sınırdaki tutumu sertleşen Bulgaristan’a Frontex’ten yeni sınır desteği geliyor. Frontex, Bulgar sınırında görevlendirilmek üzere 500 ila 600 arasındaki çalışanını Mart ayında Bulgaristan’a göndermeye hazırlanıyor.

Bulgaristan – Türkiye sınırını ziyaret eden Frontex direktörü Hans Leijtens, Bulgaristan’ın Avrupa Birliği’nin sınır güvenliğinde çok önemli bir rol oynadığını belirtti ve Bulgaristan yetkililerinin temel insan haklarının gözetilmesi konusunda gerekli önlemleri alacağını duyduğu için memnuniyetini dile getirdi.

BULGARİSTAN’IN SCHENGEN SÜRECİ

31 Aralık 2023’te Avrupa Komisyonu tarafından yapılan oylama ile Bulgaristan ve Romanya’nın Schengen bölgesine kısmen katılması için anlaşma sağlandı. Yapılan oylama ile 2007’de AB’ye üye olan ve 10 yıldan uzun süredir Schengen bölgesine girmeye çalışan Romanya ve Bulgaristan’a hava ve deniz yolu serbestiyeti sağlanırken, iki ülkenin kara sınırlarının da Schengen bölgesine açılabilmesi için yapılan görüşmeler devam edecek.

Bulgaristan AB ile kara sınırlarının da kalkmasını beklerken aralarında Avusturya’nın da bulunduğu bazı AB ülkeleri, Türkiye – Bulgaristan kara sınırının daha sıkı denetlenmesini istiyor. 240 kilometreyi aşan bu sınırdan bir günde, Afganistan, Suriye ve Kuzey Irak’tan gelen mültecilerin çoğunlukta olduğu, 1500’e varan yasa dışı geçiş gerçekleşiyor.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Bulgaristan ve Romanya Schengen bölgesine tam katılım sağladığı takdirde, AB üyesi olup da bu bölgeye girmeyen iki ülke İrlanda ve Kıbrıs Cumhuriyeti olacak.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com